משחר ההיסטוריה נשים היו מוכרות את גופן, חלקן במטרה לשרוד כלכלית ואילו אחרות נאלצו לעבוד בזנות בכפייה, כיוון שנפלו קורבן לסחר בנשים. לא ניכנס לדיון בנוגע לשאלה האם זנות יכולה להיות בחירה או שלא, אלא נתמקד בעובדה שמריבתן המכריע של הנשים (והגברים) במעגל הזנות, גם אלו שלכאורה “בחרו” להיות זונות וגם אלו שמוחזקות בכפייה, מנוהלות על ידי סרסורים, סובלות מאלימות קשה והתעללות רגשית, עוברות אונס “בהסכמה” פעם אחר פעם ומרוויחות בקושי.
רק כדי לסבר את האוזן, על פי נתונים שפרסם משרד הרווחה, נכון להיום חיים בישראל כ-14,000 אנשים במעגל הזנות – נשים, גברים וטרנסג’נדרים, מתוכם כ-3,000 קטינים וקטינות.
62% מהנשים בזנות הן אימהות לילדים מתחת לגיל 18 ו-76% מהן העידו שהיו שמחות לצאת ממעגל האימים הזה, אילו רק ניתנה להן האפשרות.
לאורך השנים נעשו בישראל מגוון ניסיונות כושלים לצמצם את תופעת הזנות ולהוציאה מחוץ לחוק והוגשו לשולחן הכנסת עשרות הצעות חוק, אשר נפסלו על הסף.
בשנה האחרונה סערה התקשורת בשל מחאות על האלימות נגד נשים ובפרט האלימות המינית וביניהן קמפיין הפייסבוק #MeToo, #לא_התלוננתי ושביתת הנשים הגדולה שלוותה בהאשטאג #אני_אישה_אני_שובתת.
ביום ב’ האחרון, 31.12.18, רגע לפני תחילתה של השנה האזרחית החדשה, עבר סוף כל סוף בכנסת בקריאה שנייה ושלישית ואושר על ידי וועדת השרים לחקיקה, ללא מתנגדים ובפה אחד של 34 חברי כנסת – חוק איסור צריכת זנות ומתן סיוע לשורדות זנות ובשמו המקוצר, החוק להפללת הלקוח.
מדובר בחקיקה היסטורית, שעתידה להשפיע לא רק על צרכני הזנות ונותנות “השירות”, כי אם גם לשנות באופן דרסטי את פני החברה הישראלית כולה.
בסקירה הבאה נדון במשמעויות של החוק להפללת הלקוח, ננסה לתת מענה לשאלה הכל כך חשובה, האמנם החוק עתיד לשפר את מעמדן של שורדות הזנות ונברר האם אנו עומדים בפתחו של עידן חדש, שבו נצליח לא רק להוציא את הזנות מחוץ לחוק ולהוקיעה, אלא גם למגר אותה לחלוטין מקרבנו.
המשמעויות הרחבות של החוק להפללת הלקוח
הצעת החוק להפללת הלקוח מתבססת על מודל החקיקה שנחקק בשבדיה ב-1999 להפללת צרכני זנות. כעשר שנים לאחר מכן אומץ החוק גם בנורבגיה, איסלנד, צרפת, קנדה ומדינות נוספות בארצות הברית והיום, אנחנו המדינה העשירית בעולם שמצטרפת לרשימה.
עד לחקיקה הנוכחית, החוק הקיים אסר על פעילויות הנלוות לזנות וביניהן סרסרות, שידול לזנות והחזקה או ניהול של מקום לשם זנות. עם זאת, נשים, גברים וטרנסג’נדרים העוסקים בזנות וכמו כן, גם הגברים שצורכים זנות, לא עברו כל עבירה פלילית.
באשר למועדוני חשפנות, לכאורה כבר היום יש חוק שאוסר על מתן שירותי מין ו/או מגע מיני במועדונים, מה שמכונה לפ-דאנס ובאוגוסט האחרון הודיעה המשטרה שתתחיל לפעול להפללה, אך בפועל זה לא באמת קרה.
המשמעות היא שעד היום התנהלה הזנות בישראל ללא הפרעה או במילים אחרות, התקיים מיסוד שקט של הזנות בארץ. עכשיו, בתקווה שאכן תתקיים אכיפה מסיבית של החוק, המצב עתיד להשתנות.
החוק להפללת הלקוח, שקודם בשיתוף פעולה עם המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, קובע הוראת שעה שתהיה תקפה לחמש שנים, לפיה צריכה או ניסיון לצרוך מעשה זנות יהיו אסורים ויוטל בגינם קנס של 2,000 ₪ וסכום כפול בעבירה חוזרת.
בנוסף ובכפוף לנהלים שייקבעו, ניתן יהיה להגיש כתב אישום במסגרת תביעה ולבית המשפט תהיה אפשרות להטיל קנס בסכום של עד 75,300 ₪ ואף להעניש את העובר על החוק ברישום פלילי.
במקרים מסוימים ניתן יהיה לקבוע אמצעי חלופי לתשלום הקנס, כמו סדנה חינוכית טיפולית לצרכני הזנות וזאת במטרה למנוע הישנות של התופעה.
נציין שכבר היום פועל באופן פרטי מרכז הסברה לצרכני זנות, ג’ון סקול, אשר מיועד לצרכני זנות שרוצים להפסיק לצרוך זנות ובו הם מקבלים הסבר על משמעות הזנות ועל הנזקים שהם גורמים לעצמם ולאלו שנפגעות מהם.
החוק ייכנס לתוקף רק בעוד 18 חודשים מהיום והדחייה ביישום החוק נעשתה לטובת היערכות של הרשויות שאמונות על ההליך השיקומי של שורדות הזנות ובמטרה להרחיב את מעגלי הסיוע למעוניינות (והמעוניינים) לצאת ממעגל הזנות.
כמו כן, הוגדל תקציב שיקום שורדות הזנות ב-30 מיליון ₪, מה שאומר שהתקציב לשלוש השנים הקרובות יעמוד על 90 מיליון ₪.
ההחלטה להגדיל במיליוני שקלים את תקציב הסיוע לשורדות הזנות, נעשתה לא בכדי ומתוך הנחה שעל מנת להצליח לפתור את בעיית הזנות, מוכרחים לטפל בבעיה מהשורש ולספק לנשים בזנות אלטרנטיבות.
חברת הכנסת עליזה לביא אמרה:
“זוהי שעת רצון יוצאת דופן, שתוביל לשינוי דרמטי. רגע מרגש, ערכי ומכונן, המגדיר את מדינת ישראל כחברה, מי אנחנו ומה הערכים שלנו. אני שמחה ששלוש שנים לאחר שקיבלתי על עצמי את השליחות לעמוד בראש וועדת המשנה ושש שנים לאחר שהרחבתי את סמכות הוועדה לעסוק גם בנושא המאבק בזנות – הבאנו את הבשורה. ישראל מצטרפת לשורה של מדינות שהבהירו שצריכת זנות היא נורמה פסולה ושהשלכותיה הרסניות“.
האמנם יהיה שיפור במעמדן של שורדות הזנות?
רוב הנשים שנמצאות במעגל הזנות סובלות מעוני קשה והזנחה ומתמודדת עם היסטוריה ארוכת שנים של בדידות. שנים שבהן אף אחד לא היה שם כדי לסייע להן ולתמוך בהן – לא כלכלית ולא רגשית.
יוזמי החוק הבינו שלא יעזור לפגוע בפרנסתן של אלו שעוסקות בזנות, מבלי לתת להן אופציות שיקום ותעסוקה.
בשנה וחצי הקרובות יפעלו הרשויות במרץ בכל החזיתות, כדי להעניק לשורדות הכשרה מקצועית, סיוע בתעסוקה, השמה, ליווי ותמיכה תעסוקתית, פתרונות דיור, השתתפות בשכר דירה, דיור ציבורי, ייעוץ משפטי, שירותי בריאות ובכלל זאת מימון בדיקות רפואיות, טיפול במחלות מין וגמילה מסמים.
שרת המשפטים איילת שקד אמרה:
“צריכת זנות היא מעשה פסול מוסרית שפוגע קשות במעמד האישה, המדינה מתנערת באופן מובהק ממעשה פסול זה […] גוף האישה אינו חפץ הניתן לכל המרבה במחיר. בחוק חשוב זה המדינה מתנערת באופן מובהק ממעשה פסול זה. אני מודה לחברתי למפלגה, חברת הכנסת שולי מועלם, על תמיכתה והובלתה את הנושא בכנסת“.
הגדלת תקציב הסיוע לשורדות זנות ובה בעת, חקיקה שתאפשר להעניש את צרכני הזנות, בוודאות ישפרו את מעמדן של השורדות. שכן, לראשונה, תהיה דרך ולו המזערית ביותר, לשנות את יחסי הכוחות. שזה אומר לתת כוח גם בידיהן של השורדות ובכך להעלות את מעמדן ולהביא לאיזון, לפחות חלקי, ביחסים המאוד לא שוויוניים שמתקיימים כיום בין צרכני זנות לנותנות ה”שירות”.
לדוגמא, לאישה בזנות שתיתקל באלימות ו/או ביחס משפיל מלקוח, תהיה אפשרות לבחור להעניש אותו בכך שתדווח עליו לרשויות. בנוגע לשאלה האם זה באמת יוכל לקרות או שמא הנשים יפחדו להתלונן, רק הזמן יגיד.
אגב, לאלו שחוששים שהחוק יפגע במעמדן של הזונות ורק יגביר את האלימות, הפשיעה והזנות במחתרת, כדאי לדעת שבשבדיה היתה הפחתה של 50% בזנות הרחוב שנה אחרי שנחקק בה החוק להפללת הלקוח.
לא זאת בלבד, אלא שלאורך השנים לא חלה עלייה ואף ניכר צמצום בשיעור תופעת הזנות. כמו כן, 70% מהציבור השבדי כיום תומך בחוק, מה שאומר שבזכות החוק הצליחו לחולל שינוי תודעתי אמיתי – להוקיע צרכני זנות ולהוציא את הזנות לא רק מחוץ לחוק, אלא גם מחוץ לנורמה.
באמסטרדם לעומת זאת, ששם פעלו למיסוד הזנות, נרשם גידול בצריכת הזנות (בהולנד כולה) ולא להפך.
הדרך עוד ארוכה אבל אין סיבה שלא נתחיל לצעוד!
יוזמת החוק, חברת הכנסת שולי מועלם-רפאלי אמרה:
“שנים של עבודה קשה הגיעו היום לסיומן. מדינת ישראל קבעה היום קביעה מוסרית-היסטורית בה אנו מוקיעים זנות ופועלים לשיקום נשים, גברים ובני נוער שנקלעו למעגל של תעשיית הניצול הקשה הזו. זנות היא לא קריירה או אידאל תעסוקתי, אלא מציאות קשה של מצוקה וניצול. מי שנמצא בזנות הגיע לשם עקב נסיבות חיים קשות. חוק זה הינו עוגן בתהליך מיגור הזנות, שכן, הרתעה מצריכת זנות תצמצם באופן דרמטי את מספר מפגשי הזנות בישראל ובהתאם גם את מספרם של נשים, גברים וקטינים בזנות“.
כבר בשבוע האחרון גדלו משמעותית מספר הפניות למוקדי הסיוע של נשים, גברים וטרנסג’נדרים בזנות שמבקשים להבין את משמעות החוק ורוצים לקבל סיוע.
כמו כן, התקבלה הוראה להקמת יחידה משטרתית ייעודית לנושא בשיתוף עובדים סוציאליים וזאת כדי לייצר שינוי תפיסתי גם בקרב אלו שאמונים על אכיפת החוק ולהבהיר – הפושעים אינם נותני “השירות” כי אם הלקוחות שצורכים זנות.
חברת הכנסת זהבה גלאון הוסיפה ואמרה: “הממשלה קבעה היום אמירה מוסרית וערכית – צריכת זנות היא פגיעה וניצול של נשים הזקוקות לעזרה“.
נוסיף ונאמר שהזנות פוגעת לא רק בנשים בזנות, אלא בחברה כולה. זו תופעה שמעודדת אלימות ואונס והגיע הזמן לשים סוף לניצול המיני והפיזי של אנשים ובפרט של נשים ואין ספק שהחקיקה הנוכחית היא אבן דרך ראשונה בדרכנו ליעד הכל כך חשוב והכרחי של מיגור הזנות.
כמובן שהשינוי לא יקרה בן רגע וצפויה לנו עוד דרך ארוכה, אבל העובדה שלא ניתן לגרום למהפך להתרחש ביום אחד, לא פוסלת את האפשרות והחובה המוסרית שלנו, להוציא את הזנות מחוץ לחוק, לנסות לשנות את המצב ולהתחיל ליזום מהלכים שבתקווה, יהפכו את הזנות לתופעה פסולה.
תופעה שאין לה מקום בחברה שלנו, בדיוק כמו שהצלחנו להוקיע לאורך השנים פעולות של רצח, אונס וגניבה.
נכבת על ידי: שקד שפי
קראו עוד בנושא:
נתונים לגבי היקף תופעת הזנות בישראל – לפי סקר של משרד הרווחה מזנת 2016