מהו סימן מסחר? על מה הוא מגן וכיצד מקבלים הגנה על פי חוק בישראל? סימן מסחר (Trademark) מוגדר בפקודת סימני המסחר [נוסח חדש], תשל”ב – 1972, כספרות, אותיות, דמויות, מילים או אותות אחרים או צירוף של אלה, בדו או בתלת מימד.
על מנת לעמוד טוב יותר על ההגדרה האמורה יש להבהיר כי ההסדר החוקי המעגן את מנגנון הרישום וההגנה על סימני המסחר הינו חלק מיוחד ובלתי נפרד מתוך דיני קניין רוחני וזכויות יוצרים.
כך, בעוד שההגנה הניתנת על ידי דיני הקניין הרוחני נועדה במרבית המקרים לעודד את האוכלוסיה ליצור ולהמציא, הרי שבמסגרת דיני סימני מסחר מוגנים ערכים אחרים, כגון הרצון לשמור על רמת איכות מינימלית של מוצרים.
קיראו בהרחבה על: דיני קניין בשיטת המשפט בישראל
זאת ועוד, ההגנה שמעניק החוק לסימן מסחרי, מאפשרת לבעלים של הסימן לרכוש מוניטין על המוצרים המיוצרים על ידו ובד בבד מאפשרת לציבור הצרכנים להבחין בין מוצר המיוצר על ידי פלוני למוצר שמיוצר על ידי אלמוני.
לדוגמא, דמותה של הפרה המיוצרת על חפיסות השוקולד המיוצרות על ידי חברת “עלית” (כמו גם השם “עלית” עצמו) הינה סימן מסחר רשום Registered trade mark המאפשר לצרכנים להבחין בין שוקולד זה לבין זה המיוצר על ידי חברת “קינדר” העולמית, למשל.
על מנת לדעת ולבדוק אודות קיומו של סימן מסחר ניתן לבצע בדיקה: מאגר סימני המסחר במשרד המשפטים
מדוע מבצעים רישום סימן מסחר?
רק במידה וסימן מסחר ירשם בפנקס סימני המסחר, יוכלו בעליו להנות מהגנת פקודת סימני המסחר.
ודוק, כל אדם רשאי לבקש מרשם סימני המסחר לרשום סימן מסחרי, כך שאותו רישום יעניק לו זכות ייחודית לעשות שימוש במוצר (או טובין – Goods כהגדרת הפקודה).
לא למותר לציין כי ההגנה הניתנת לסימן מסחרי נוגעת במרבית המקרים למוצר הספציפי עליו מוטבע הסימן.
למשל, כאשר אדם רושם בפנקס סימני המסחר שם של חטיף המיוצר על ידו, יוכל אדם אחר לרשום שם דומה על מוצר שאינו קשור לעולם הקולינרי (על צעצוע לדוגמא).
פקודת סימני המסחר מונה מספר חריגים לקביעה זו משום שישנם מוצרים בשוק העולים כדי סימן מסחרי מוכר היטב, אשר ההגנה עליהם חולשת על כל המוצרים, בכל תחום ותחום. זאת אומרת שבעל הזכות בסימן המסחר הוא הגורם היחיד שרשאי לעשות שימוש בסימן הרשום.
כך, בהתייחס לדוגמא המפורטת לעיל, נראה כי חברה מייצרת לא תוכל לרשום את השם “עלית” על מוצר יוצר על ידה, זאת גם אם מדובר במוצר מסוג תרופה, אשר אינו קשור לתחום הייצור של חברת הממתקים.
כיצד מבצעים רישום סימן מסחר?
פרוצדורת הרישום מפורטת בפקודה ולפיה יש להגיש לרשם סימני המסחר בקשה לרישום סימן. הרשם יקבל את הבקשה במידה ומתקיימים לגביה התנאים הבירוקרטיים (תשלום אגרה למשל) והמהותיים.
פרק ג’ לפקודה מונה למעשה את הקרקיטריונים שבהתקיימותם יהא הסימן כשר לרישום. הבדיקה הראשונה והעיקרית שמבוצעת על ידי רשם סימני המסחר נועדה לוודא כי יש באותו סימן כדי להבחין בין המוצר שבגינו מבוקש הרישום לבין מוצרים אחרים.
בעניין זה נקבע בהלכה המבחן המשולש, המורכב מן הסתם משלושה מבחנים שונים: הצליל והמראה, סוג הלקוחות והסחורות ושאר הנסיבות הספציפיות של העניין אשר ישומו נועד להצביע האם סימן מסויים אכן עומד בתנאי האמור או שמא קיים דמיון בינו לבין סימן רשום אחר, אשר עלול להטעות את הצרכנים.
יש להדגיש כי במידה ובקשת הרישום נדחית, ניתן להגיש ערעור על כך אל בית המשפט המחוזי, בכפוף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מיומן ומנוסה המתמחה בתחום סימני מסחר.
יש לכם שאלות על סימני מסחר? ליחצו והתייעצו עם עורך דין זכויות יוצרים
קיראו בהרחבה על רישום פטנט על פי חוק בישראל
[…] רישום סימן מסחר – על פי חוקי מדינת ישראל מופיע בקטגוריות: עורכי דין זכויות יוצרים,עורכי דין קניין רוחני תגובות (1) […]
[…] ועוד, פקודת סימני מסחר מעגנת את נהלי רישום סימנים מסחריים וקובעת את היקף ההגנה שתינתן לסימן […]