באילו מקרים ניתן להחליף נושה באמצע הליך פשיטת רגל? כיצד ניתן לעשות זאת? התשובות – במאמר לפניכם.
פרק סדרי דין בפקודת פשיטת הרגל (להלן: “הפקודה”) מתייחס, בין היתר, לאפשרות החלפת נושה בהליכי פשיטת רגל.
בהתאם לסעיף 188 לפקודה, במקרים בהם מבקש – נושה, אינו מוכיח להנחת דעתה של הערכאה המשפטית, כי הוא ממשיך בשקידה ראויה בהליכי פשיטת רגל, אותם יזם, רשאי בית המשפט להחליפו בנושה אחר, העומד בקריטריונים מסוימים.
הליך החלפת נושה אינו שכיח אמנם, אך בידי בית המשפט נתונה סמכות להורות על ביצועו במידת הצורך ובהתקיים נסיבות, המעידות על חוסר התמדה בניהול ההליך על ידי המבקש המקורי.
קיום אפשרות זו נועד להוות תמריץ לנושים, להמשך הנעת וקידום ההליך בשקידה ראויה, שאחרת יהיו חשופים להחלטה של בית המשפט להביא תחתיהם נושה אחר.
זהות המבקש בהליכי פשיטת רגל
בהתאם לפקודה, כמבקש ייחשב נושה, המחזיק בשטר חוב או בהוכחה לגבי קיום חוב של החייב כלפיו, אשר מפאת היעדר אפשרות אחרת פנה להליכי פשיטת רגל במטרה להסדיר את החוב.
באמצעות כינוס נכסי החייב, מימושם ומכירתם בהליך פשיטת הרגל מעוניין המבקש להשיב את גובה הסכום, שחב לו החייב או את החלק המרבי ממנו, ביחס לשאר הנושים בתיק.
היות והליך פשיטת רגל מהווה פתרון ישים להחזר החוב נדרש הנושה המבקש להוכיח פעילות עקבית בניהול התיק וקידומו בהתמדה. זאת עד להסדר החוב או קבלת הודעה בדבר החלטת בית המשפט על מתן צו הפטר לחייב, הפוטר אותו מחובות העבר, בשל חוסר יכולת כנה ואמיתית לעמוד בהם.
הסמכויות, הנתונות בידי המבקש בהליכי פשיטת רגל
בין התפקידים,אשר מצופה מהמבקש לבצעם במסגרת ניהול הליך פשיטת רגל:
הגשת בקשה לפתיחה בהליך פשיטת רגל בנסיבות, בהן החייב אינו ממלא אחר צו פריסת תשלומים, שסוכם בינו לבין הנושה, או כאשר הנושה אינו סבור, כי יש ביכולתו הפיננסית של החייב להסדיר את החוב.
לצורך הגשת הבקשה נדרש הנושה לפנות לאחת משלוחות כונס הנכסים הרשמי ברחבי הארץ, להמציא את המסמכים ההכרחיים לפתיחת התיק ולשלם אגרה.
פניה לבית המשפט – לאחר פתיחת התיק נדרש המבקש לפנות לבית המשפט, בעל הסמכות לדון בהליך פשיטת הרגל, בבקשה לקבוע מועד לדיון בבקשת פשיטת הרגל. עם קבלת המועד לדיון על הנושה ליידע בכך את החייב.
השתתפות באסיפות הנושים השונות – האסיפה הראשונה והאסיפות בהמשך.
שעה שנושה אינו מקיים את תפקידיו בניהול הליך פשיטת הרגל אותו יזם באופן המניח את דעתה של הערכאה המשפטית ובשקידה הראויה והנדרשת, רשאי בית המשפט להחליפו בנושה אחר. בהתאם לסעיף 188 לפקודה, נדרש שהחייב יחוב כלפי הנושה המחליף סכום סף, המאפשר הגשת בקשה להכרזה על החייב כפושט רגל.
החלפת מבקש מתבצעת כאמור בנסיבות חריגות, בהן סבור בית המשפט, כי ההליך אינו מתקדם באופן הולם ובקצב רצוי עקב התנהלות לקויה וחוסר עשייה של המבקש, אשר יזם את פתיחת ההליך.
פסיקה בנושא
בהליך תא (ת”א) 59508/07 – אהרון הורוביץ נ’ גל אלי שמיע, נידון ההבדל בין המחאת זכות, המהווה סוג של חילוף נושים לבין המחאת חבות, שעניינה החלפת חייבים.
בית המשפט עמד על כך, שהעסקה הסבירה והמקובלת יותר בשוק הינה החלפת נושים – המחאת זכות, היות ובדרך זו לא אובדת זכות החזרה במידה והחוב אינו משולם.
סיוע עורך דין
פניה לקבלת ייעוץ משפטי והסתייעות בשירותי עורך דין, המתמחה בדיני פשיטת הרגל, תאפשר לחייב ליזום בקשה להחלפת נושה, בהתקיים נסיבות מתאימות או להיערך לקראת תרחיש זה מבעוד מועד.
עורך דין מהתחום ישכיל לנתח את אופן התנהלות התיק ומכלול הנסיבות, לצפות ולהעריך האם קיימת אפשרות, שבית המשפט יורה על החלפת המבקש ובאיזה שלב בהליך.
ידיעה מוקדמת תאפשר לעורך הדין להכין את החייב לקראת צעד זה, תוך מינוף ההליך לטובת החייב לאחר החלפת הנושה.