האם ניתן לחזות את עתידה של איראן גרעינית ללא חקר העבר, וללא בחינת טיבם של מנהיגים ומשטרים שמחזיקים בנשק גרעיני כיום? האם איראן גרעינית מסכנת את יציבות העולם?
האם באמת יש לנו ממה לחשוש, או שמה מדובר בסוג של דמגוגיה?
להלן דעה הפוכה שתאיר היבטים נוספים של הסוגיה.
מיותר לנהל דיון על כוחו ההרסני של הנשק הגרעיני. נשק שבכוחו להרוס ערים או מדינה שלמה, להרוג מאות אלפי בני אדם בפרק זמן מאד קצר, ולהשאיר חותם רדיואקטיבי במשך עשרות שנים שלאחר הפיצוץ. עשרות שנים שלאחר מכן ייוולדו ילדים נכים ופגומים גנטית, וההשפעות הרסניות על חקלאות ומקורות המים שקשה לאמוד אותן.
למידע נוסף: פיצויים | נזקי גוף
לכאורה עקב הסכנה העצומה הטמונה בקיומו של הנשק הגרעיני, ניתן לומר שרצוי או אף הכרחי למנוע את הפצתו, ועל המדינות המחזיקות בנשק גרעיני להתפרק מהנשק האיום והנוראי. טענה זו, היא טענה הגיונית ומתבקשת לאור הפרסומים היומיומיים שבאמצעי התקשורת המטילים עלינו אימה מפני הנשק הגרעיני. אולם אני סבור כי ראוי לבחון את הטענה הזו בפרספקטיבה היסטורית מאז המצאתו של הנשק הגרעיני.
סיום מלחמת העולם השנייה
הנשק הגרעיני הומצא בשלהי מלחמת העולם השנייה, באמצעות מדענים אמריקאים, ובראשם הפיזיקאי היהודי רוברט אופנהיימר (בפרויקט מנהטן). מטרותיהם של האמריקאים בייצור הפצצה הייתה, ראשית להקדים את הגרמנים והיפנים בייצור הפצצה, משום הידיעה כי מדינה שתקדים בייצור הפצצה, תנצח במלחמה הגדולה. שנית, לסיים את המלחמה מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע המשך אבידות האמריקאיות שגבתה המלחמה בכל החזיתות, ובייחוד מול יפן.
לאחר שהאמריקאים לא הצליחו להכניע את יפן באמצעים הקונבנציונליים, וספגו אבידות קשות בזירות המלחמה, החליטו להשתמש בנשק הגרעיני כאמצעי האחרון, בכדי להביא לסיומה של המלחמה.
שתי הפצצות שהוטלו על הירושימה ונגסאקי גבו את חייהם של כ- 126 אלף אזרחים (יחד), דבר שהביא כאמור לסיומה של המלחמה וכניעתה של יפן ללא תנאים. יש הטוענים כי מאות אלפי בני אדם, היו מקפחים את חייהם אילולא השימוש בנשק הגרעיני, כלומר, השימוש בנשק הגרעיני מנע את הקרבנות הללו.
למידע על זכויות אדם: עורכי דין זכויות אדם
בהמשך נבחן את השאלה, האם היה ראוי לאנושות להמציא את הנשק הגרעיני, ואם כן באיזו נקודת זמן? זאת לאור תוצאות ההרסניות של הפצצה.
ארה”ב – ברה”מ
לאחר מלחמת העולם השנייה, העולם התחלק בעיקר בין שני גושי מערב ומזרח (שתי המעצמות הגרעיניות). הגוש המערבי, כלל מדינות תחת חסותה של ארה”ב, והגוש המזרחי, מדינות תחת חסותה של בריה”מ לשעבר. יחסי מזרח ומערב ראו משברים רבים שהגיעו לא מעט פעמים כמעט עד כדי מלחמה של ממש, אולם ברגע האחרון המלחמות נמנעו (למשל משבר קובה). השאלה היא, מהו הגורם שמנע את פרוץ המלחמה? האם קיומו של הנשק הגרעיני בידי שני הצדדים, לא זה שמנע את המלחמות הרבות שהיו יכולות להתרחש בין שני הגושים?
הודו – פקיסטאן
בשנים האחרונות הנשק הגרעיני הוא לא רק נחלתן של המעצמות הגדולות. הנשק הגרעיני הוא כבר בידיהן של מדינות רבות וביניהן, גם אלו שבמונחים שלנו לא שפויות בלשון המעטה. הודו ופקיסטאן, אלו מדינות המחזיקות בנשק הגרעיני מזה שנים רבות, ובעלי היסטוריה של סכסוכך עמוק ומתמשך על חבל קשמיר, ועל רקע דתי ועדתי.
יחסים בין מדינות אלו, לא פעם הגיעו כמעט עד כדי נקודת רתיחה ומלחמה כוללת. תארו לעצמכם כיצד הייתה יכולה להיראות מלחמה בין הודו לפקיסטאן? שתי מדינות עצומות בגודלן, הן מבחינה הצבאית, והן מבחינת שטח וגודל האוכלוסייה. סביר להניח שמיליוני בני אדם היו מקפחים את חייהם במלחמה שכזו. מעניין מהו הגורם שמנע את פורצן של מלחמות אלו?
קוריאה הדרומית – קוריאה הצפונית
בקוריאה הצפונית כיום נמצא בשלטון אחד ממשטרים החשוכים והקיצוניים ביותר בעולם. בראש המדינה עומד נשיא דיקטאטור עם צבא חמוש היטב ובעל יכולות עצומות. למנהיג זה ולצבאו בשנים האחרונות יש גם נשק גרעיני.
בין קוריאה צפונית לדרומית מאז סיום מלחמת העולם השנייה קיימת יריבות ומתיחות קשה שהגיעה מספר פעמים כמעט עד כדי מלחמה (פרט למלחמה אחת גדולה בשנת 1950, בתקופה שעדיין שני הגושים לא היו מאורגנים כשתי מעצמות גרעיניות). כעת, כשיש לקוריאה הצפונית לכאורה נשק גרעיני ואת היכולת לכבוש את קוריאה הדרומית, נשאלת השאלה מדוע הם נמנעים מלעשות זאת?
באופן עקרוני אני סבור כי יכולת גרעינית בידי אחד הצדדים בלבד, אינה מונעת מלחמה. ראו דוגמאות כמו בריה”מ ואפגניסטן, ארה”ב ואפגניסטן , ארה”ב ועיראק או ארה”ב ווייטנאם. השאלה היא, מדוע במקרה של קוריאה הצפונית והדרומית לא מתרחשת מלחמה של ממש? התשובה היא טמונה בעובדה שקוריאה הדרומית זוכה להגנתה של ארה”ב שכידוע מחזיקה ביכולת גרעינית. המקרה של הקוריאות מהווה עוד דוגמא לכך שמאזן אימה גרעיני הוא הגורם הטוב ביותר למניעתה של מלחמה.
היכן היו המלחמות הגדולות?
במבט היסטורי לאחור, מאז המצאתה של הפצצה הגרעינית, ניתן לומר שהמלחמות הגדולות, פרצו למעשה בין מדינות שאין בידיהן יכולת גרעינית, או שקיימת רק בידי צד אחד. מאז המצאתה של הפצצה הגרעינית, מעולם לא פרצה מלחמה בין שתי מדינות המחזיקות בנשק גרעיני.
לאור זאת ניתן לומר כי, “אולי היה ראוי לאנושות להמציא נשק גרעיני בשנת 1914, לפני מלחמת העולם הראשונה, והיה ראוי שהיה בידי כל המדינות”. אולי כך היו נחסכים חייהם של כ- 72.5 מיליון בני אדם, בשתי מלחמות העולם, בעיקר באירופה. ניתן לומר כי יתרונו העצום של הנשק הגרעיני, הוא בכוחו ההרסני העצום.
איראן גרעינית
כאמור על מנת לבחון את הסכנה הנשקפת מאיראן גרעינית, יש לבחון את העבר, את המנהיגים, והמדינות שמחזיקות בנשק גרעיני. מה ראינו במחקר הקצר, שבמאמר זה? ראינו שגם מדינות דיקטטוריות, ומסוכנות ביותר בעולם מחזיקות ביכולת גרעינית . פקיסטאן וקוריאה הצפונית, הן לא המדינות שיותר שפויות מאיראן. אזי מדוע זורעים פחד מפני איראן גרעינית?
האם הפחד הוא מפני השימוש בנשק גרעיני באמת, או שמה מדובר באינטרסים עלומים מן העין? אני סבור כי אין חשש משימוש בנשק גרעיני ע”י איראן, משום שההיסטוריה הוכיחה שלא משתמשים בנשק גרעיני אלא רק במקרה של “מוצא האחרון”, כפי שארה”ב נהגה בסיום מלחמת עולם השנייה.
קיומה של יכולת גרעינית בידי מדינות, רק מוסיפה לביטחון העולם ומונעת מלחמות. הפחד במקרה של איראן, הוא מפני ההגמוניה. המערב חושש מפני איבוד השליטה במפרץ הפרסי, והעולם הערבי חושש מפני ההגמוניה השיעית בעולם המוסלמי.
ישראל בנוסף לכך שחוששת לאבד את יתרונה היחסי (אם ישנו), היא גם באמצעות השימוש בחשש מפני איראן, מצליחה ביתר קלות להסיט את דעת הציבור מהבעיות החברתיות, האפליה, העוני, והפערים העצומים שקיימים בחברה הישראלית. אילו לא היו בעיות ביטחוניות מדומות כאלו, במה היינו עוסקים?
תקיפת מתקני הגרעין באיראן
תקיפת מתקני גרעין באיראן, אם תהיה כזו, לא תהיה בשל החשש משימוש בנשק גרעיני ע”י האיראנים, אלא בשל החשש מאיבוד ההגמוניה של המערב,וחשש העולם הערבי מהגמוניה השיעית. תקיפה כזו אם תהיה, היא תהיה בהסכמה שבשתיקה, או אף סיוע אקטיבי סמוי של העולם הערבי.
היכן קיימת סכנה של שימוש בנשק גרעיני?
הסכנה היחידה הקיימת משימוש בנשק גרעיני, היא בזליגתו לידי קבוצות טרור. כאן ישנן שאלות שראוי לשאול. ראשית, האם קיימת יכולת להעביר מזוודה גרעינית ממקום למקום? האם פותחה יכולת כזו, או ניתן לפתח יכולת כזו? במידה שקיימת יכולת כזו או שניתן לפתח יכולת כזו, באמת קיימת סכנה אמיתי לשלום העולם. הסכנה הזו יכולה לנבוע גם משאר מדינות העולם ולא רק מאיראן, למשל מקוריאה הצפונית, מפקיסטאן וממדינות שהתפרקו מברה”מ לשעבר.
אני סבור כי מאז סיום מלחמת העולם השנייה, בשלו התנאים לפרוץ מלחמת עולם שלישית, יותר מפעם אחת. אולם הגורם היחיד שמנע את פרוץ המלחמה הגדולה השלישית, הוא קיומה של יכולת גרעינית. אני סבור כי הידיעה שלא יהיו מנצחים במלחמה הבאה, חדרה עמוק לתודעתם של המנהיגים, לנוכח השיעור שעברו היפנים בהירושימה ונגסאקי.
לאור זאת ניתן לומר כי, היה רצוי שיהיה בעולם נשק הרסני יותר מהנשק הגרעיני, והיה רצוי שיהיה בידי כל מדינות העולם. משום הנוסחה היא, שככל שהנשק הרסני יותר, כך הוא מרתיע יותר. בהמשך לכך, ככל שישנו גורם מרתיע יותר, כך הסיכויים למלחמה הבאה נמוכים יותר.
המאמר נכתב ע”י גל מוטאי – בוגר B.A במדע המדינה – LL.B במשפטים – LL.M במשפטים, מומחה למשפט פלילי.
מאמרים אחרונים פרי עטו של גל מוטאי:
- פרסום שירותים רפואיים – הסכנות והאינטרסים
- על מוסר וקפיטליזם, ועל מה שביניהם – מאמר דעה
- שוויון בין גבר לאשה – ישראל 2010 – מאמר דעה
- הזכות לחופש הביטוי, זכויות יסוד אחרות ועל חוקה בישראל
- שוטרים במאסר – האם שוויון בפני החוק?
- פרטיות בעידן המודרני והטכנולוגי
אלול – בית משפטי ברשת: פסקי דין, עורכי דין ומידע משפטי עדכני
נשמח לשמוע את דעתכם!
הנביא דניאל אומר: ״למועד [מלך הצפון = רוסיה] ישׁוב [זה גם אומר את התפוררותה של האיחוד האירופי ונאט”ו] ובא בנגב [זה כנראה גאורגיה] ולא־תהיה כראשׁנה [1921] וכאחרנה [2008]׃ ובאו בו ציים כתים [האמריקאים] ונכאה ושׁב״ (י״א:29, 30).
חבל שלא ראית את כל מנהגי העולם, כמה מהם היו צריכים לשבת בבתי משוגעים, עם כדורי הרגעה, ועוד סיבה טובה לפרוץ מלחמה גרענית היא, העברת נשק גרעיני לידי כוחות או מליציות, ע”י כיבוש או גנבה. כמו בפקיסטן, או אולי רצון לקבל משהו תמורת איום, והמחיר גבוהה מאוד, אפשרות נוספת מכירה של נשק אטומי למחבלים, כפי שידוע לי מחבל מתאבד עם חגורת נפץ, מסוגל גם לפוצץ עצמו עם פצצה אטומית, כשהמטרה ניראת מקודשת. ולא חסרים משוגעים בעולם, ואם אומר שהסכנה צפויה כבר עכשיו או בשנים הבאות, אין בזה שום גוזמה, העולם הגיע למצב שבו אין מנוס מזה. וכל אלה שחושבים שבנו לעצמם מקלט אטומי, שיבינו שהם יהיו המטרה הראשונה. כך שלאחר מלחמה אטומית העולם ישנה את צורתו, לגמרי, אני מאמין שיהיו כמה משפחות שיצאו, מתחת לאדמה, לאחר תקופה של הסתגרות בתוך המרתף הלא ידוע שלהם,
זה עומד בפתח וצריך להתמודד. היום לכל המטורפים וחולים יש נשק גרעיני. אולי ניתן להם גם נשק יותר מסוכן, כך העולם יהיה יותר “בטוח”. כל העניין הוא איך מציגים את הדברים, חברי המפולפל יודע למכור כנראה כל סחורה ודעה. כל דעה הכי מטורפת ניתן לנמק באופן הגיוני וכך נעשה כאן במאמר. הכתיבה היא דומה לכתיבה של פסקי דין שבבימ”ש העליון. כך גם השופטים מנמקים את ההחלטות הלא הגיוניות שלהם לא פעם. זוהי כתיבה של שופטים או שופטים בפוטנציה. הכתיבה מובילה שולל את הקורא וגורמת לו להאמין כי הדברים הם נכונים אפילו שהם הזויים.
שווה להאריך ולנמק יותר ולפרסם בכת עת אקדמי
[…] מאמר דעה בנושא: הגרעין באיראן מופיע בקטגוריות: חוקים,עורכי דין,עורכי דין זכויות […]