מי ומתי צריך לנסח הסכם ממון בין בני זוג? העולם המערבי הליברלי, קיבל את העובדה שחלק מהבריות אינן מעוניינות בבחירה במוסד הנישואין, הכרה זו הביאה עמה הכרה בסטאטוס משפחתי חדש והוא – “הידועים בציבור”. אט אט ההכרה בידועים בציבור רקמה לה עור, גידים ונימים בדמות סטאטוס משפטי לכל דבר ועניין, והתהליך של הכרה בזוגות אלו שמגובה בפסיקות ביהמ”ש החל ומשווה את מעמדם למעמד של אלו הנשואים.
מי מוגדרים כידועים בציבור?
כיום עדיין לא קיימת הגדרה ממצה לזוג בכדי שיחשב כידועים בציבור, ברם קיימות מספר אינדיקציות אשר תומכות את הגדרת הזוג מבחינת המשפט ככזה.
אינדיקציות אלו כוללות את משך זמן הקשר, ניהול הרכוש מתוך כוונת שיתוף וגם מהות היחסים בין בני הזוג תוך כדי התחשבות בגידול ילדים ועוד כהנה וכהנה קושיות אשר בהם נעזר בית המשפט בניסיונו להכריע בעניין.
מהו הסכם ממון בין בני זוג נשואים?
הסכם ממון כולל את מארג הזכויות והחובות של בני הזוג ברכוש בזמן הנישואין ואחריהם. הסכם ממון חייב באישור ביהמ”ש לענייני משפחה ו/או בי”ד רבני.
מדוע כדאי לעשות הסכם ממון
הסכם ממון הוא הסכם שמאפשר בעת הפרידה חלוקת נכסים בהסכמה מראש וזאת ללא התדיינויות משפטיות אינסופיות הגורמות צער רב לבני הזוג וילדיהם אשר נלוות בד”כ להליך הכואב גם כך של הפרידה. עוד בנושא: גירושין
מה ההבדל בין הסכם ממון אל מול חוזה רגיל הנחתם בין פלוני ופלמונית?
כיוון שהסכם ממון מאושר בידי ביהמ”ש הדבר יוצר לו פומביות ועל כן, הסכם ממון כובל גם צדדים שלישיים כגון נושים, ובעלי התחייבויות כאלו ואחרות. מכך הסכם ממון יוצר זכות קניין שמתגברת על חוזים שקיימים לנושים כאלו ואחרים וזאת בניגוד להסכם רגיל שדינו כדין חוזה ככל החוזים.
האם ידועים בציבור יכולים לבקש מביהמ”ש לאשר להם הסכם ממון המחלק את הרכוש?
עד לאחרונה התשובה לשאלה הזאת הייתה שלילית, שכן חוק יחסי ממון בין בני זוג אינו מאפשר לזוגות הידועים בציבור לאשר הסכם ממון בביהמ”ש.
אולם מהפך בגישה זו נעשה בפסק דין של בית המשפט העליון(רע”א 6854/00 הי”מ נ’ זמר, פ”ד נד (5) 491) מפי השופטת דורנר, בהסכמת הנשיא(כתוארו אז) אהרון ברק וכבוד השופט י. אנגלרד.
בפסק הדין נקבע כי אמנם לא ניתן לרשום הסכם ממון ע”פ הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, אך ניתן להסתמך על סעיף 3(ג) לחוק בתי משפט לענייני משפחה לצורך רשימת ההסכם.
מכך נפתח הצוהר לתקדימים רבים בעניין ולאחרונה גם הוכרה זכותם של בני זוג מאותו המין לרשום הסכם ממון גם כן.
סיכום בנושא הסכמי ממון בישראל
להסכם ממון יתרונות רבים, בעבר הסכם זה היה נחלתם של הנשואים בלבד, אך היום בעקבות פסיקת ביהמ”ש העליון גם ידועים בציבור רשאים לרשום הסכם שכזה.
בניסוח הסכם ממון כדאי מאוד להיוועץ עם עורך דין מתחום המשפחה על מנת להביא להסכם הטוב ביותר ובכך להגשים את כוונת הזוג בצורה הנכונה ביותר. בלוג אלול ממליץ על עורכת הדין טלי אויזרוביץ’ המתמחה בדיני משפחה ויכולה לסייע בנושא ניסוח הסכם ממון.
[…] נכסים ובכך למנוע עיקולם או כינוסם, עשוי לנקוט בדרך של הסכם ממון למראית […]
[…] אנו כורתים הסכמים רבים בחיי היום יום: הסכמי שכירות, הסכמי ממון, הסכמי עבודה, נישואין, גירושין ועוד רבים […]
זוגות צעירים, ועל אחת כמה וכמה ידועים בציבור, צריכים להרחיב את הראש ובאופטימיות ובאהבתם לקשר מעולה ורב בשנים, לדעת שהדבר הכי בריא לזוגיות היא הסכם ממון. בימנו הכל יכול לקרות, וחבל להגיע למצב שבו “מתעלמים” מהמציאות ונופלים לתוך ריב קשה אשר יכול לפגוע בסובבים אתכם. הסכם ממון זה חשוב ביותר!
[…] למגשר וידרוש הליך מחודש בפני אחר. התפתחות שכזו, תדחה את הסכם הממון והסדרי הראייה למועד אחר בלוח […]