המונח המשפטי, הכלכלי, והסוציאלי “ידועים בציבור“, הינו מונח שנגזר מתוקף היותו מצב קיים בנוף הזוגיות בת ימינו.
ואכן, כאשר נכון להיום, מעל חמישים אחוזים מהזוגות הנישאים מוצאים את עצמם בבית הדין הרבני לאחר זמן לא רב, מתגרשים, אנחנו מוכרחים להביט למציאות בעיניים ולשאול את עצמינו – האם מוסד הנישואין הוא עדיין הדרך היחידה, או אפילו הדרך הטובה ביותר לייצר זוגיות בת קיימא?
האם נכון לקבע את האהבה, את הנכונות לחלוק חיים עם אדם, במסגרת של חוקים שניראה כי היא אינה נכונה עבור מרבית הזוגות לאורך זמן?
ויותר מכך – הרעיון שעומד מאחורי זוגות ידועים בציבור, מבקש לבחון גם את מצבם של הזוגות אשר אינם יכולים לקבל מענה מהמסגרת החוקית לנישואין, כגון זוגות חד מיניים, ממזרים ופסולי חיתון, כהן וגרושה, וכך הלאה?
במאמר זה נגלה, כי בני זוג – אף חד מיניים, אשר מנהלים משק בית משותף, מקבלים מכוח הנסיבות את המעמד “ידועים בציבור”, מעמד אשר מאפשר להם על פי חוק לקבל זכויות של בני זוג נשואים, כמעט לכל דבר ועניין, ואפילו, כך נגלה, עשויות להיות הטבות לאלה שבחרו שלא להינשא..
מי הם ידועים בציבור?
ידועים בציבור הינם בני זוג שחיים תחת קורת גג אחת ולא נישאו זה לזו בחתונה רבנית. בתנאי שבני הזוג יכולים להוכיח כי הם אמנם מנהלים משק בית משותף וחיים בצוותא, תחת קורת גג אחת, בני הזוג הידועים בציבור מקבלים מעמד של בני זוג כמעט לכל דבר ועניין.
על זוגות ידועים בציבור לקיים שלושה תנאים מצטברים כדלקמן:
1. הם חיים יחד ומקיימים חיי משפחה משותפים
2. הם שותפים כלכליים ומתחלקים ברכושם
3. אף אחד מהם אינו נשוי לאחר
כיום בישראל, גם זוגות חד מיניים אשר מקיימים שלושת תנאים אלה, ייחשבו ידועים בציבור, על כל המשתמע מכך.
כמה זמן על בני זוג לגור ביחד עד שייחשבו ידועים בציבור?
על פי פסק דין מטעם היועץ המשפטי, די בשלושה חודשי מגורים משותפים כדי להיקרא ידועים בציבור.
עם זאת, מפאת שמדובר במונח יחסית חדש, יידון כל מיקרה לגופו, ויישאלו השאלות – האם אכן ניהלו משק בית משותף?
האם ישנן ראיות לתקופה בזוגיות שהיתה תקופת ניסיון, תקופת היכרות, בהסכמת בני הזוג? ועוד.
חזקת השיתוף והחלתה על זוגות ידועים בציבור
חזקת השיתוף קובעת הלכה למעשה, כיצד יחולקו הנכסים שצברו בני זוג בזמן שחיו יחד, ובהינתן כי אין שום הסכם או חוזה לחלוקת הרכוש ביניהם.
חזקת השיתוף מטרתה יצירת שוויון בין בני הזוג בעת חלוקת הנכסים המשותפים, ועיקרה הוא כי כל הנכסים שנצברו בזמן שמערכת היחסים נמשכה, שייכים באופן שווה לשני בני הזוג, מתוך ההנחה שכל אחד מהם תרם חלק שווה להשגת הנכסים.
נכסים שנצברו מירושה, מתנות, או שלא בפרק הזמן בו התקיימה מערכת היחסים, אינם מתחלקים שווה בשווה בין בני הזוג והם שייכים בלעדית לבן הזוג שהביא אותם לזוגיות.
במקרה של ידועים בציבור, באופן עקרוני בעת הפרידה, אם וכאשר זו מגיעה לדיון בערכאות המשפטיות, ישנה התייחסות לחזקת השיתוף, אולם, קשה לאמר כי בכל המקרים מחייבים את בני הזוג לחלק את הרכוש שהושג במהלך חיי הזוגיות שווה בשווה, כפי שנקבע עבור זוגות נשואים כדת וכדין.
ישנה הילה של ארעיות אצל זוגות שמעולם לא מיסדו את הקשר, ועל בסיס זה, לעיתים לא בהכרח תחול ותחייב על פי דין חזקת השיתוף ובכל מיקרה, ויש לדון בכל זוגיות לגופה.
ברור מהאמור כי בהינתן בני זוג אשר אין זה ברור כי נכסיהם מתחלקים ביניהם שווה בשווה, נטל ההוכחה ירבוץ על בן הזוג הידוע בציבור המנסה להראות כי אכן ניהלו חיים משותפים, יותר משירבוץ על ידידו הנשוי והמצויד רק בתעודת נישואין.
ידועים בציבור – מבחינה כלכלית
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בנושא ההכרה שזוגות ידועים בציבור וכעת ניתן לומר, כי חוקי הביטוח הלאומי, חוקי הרווחה והטבות סוציאליות מכירות בהגדרה של ידועים בציבור לענייני ביטוחים וכיוצא באלה.
מבחינת תשלומי מסים, ישנם מקרים שבהם מצבם של הידועים בציבור עדיף על פני מצבם של הנשואים, זאת, מפני שבבני זוג נשואים פקודת המס מחשבת הכנסה משותפת לשני בני הזוג לצרכי חישוב מס, דבר שאינו נכון בנוגע לחישובי מס עבור זוגות ידועים בציבור.
ומה אם אני פשוט מעוניינת לגור קצת אצל חבר שלי מבלי לשתף איתו נכסים או כל דבר אחר ?
איך בעצם אפשר להישאר בסטטוס של חבר-חברה אם ידועים בציבור זה דבר שכל כך להיכנס להגדרה שלו ?
ואם אני בכלל לא רוצה שבית המשפט יחליט מה האהוב שלי בעיני ? איך להיות מישהו בלי להיות מוגדרת כמשהו ? בלי חובות, בלי זכויות ? אהבה חופשית ולא מחייבת כמו זוג יונים ?