בואו לקרוא ולהבין טוב יותר כיצד אפשר להתמודד מול שוכר שהחליט להפסיק לשלם את דמי השכירות החודשיים בדירה שהשכרתם לו. מה מתיר לנו החוק לעשות? כיצד מפנים מהנכס שוכר בעייתי? מה אתם יודעים על הגשת תביעה לפינוי מושכר?
קניית דירה למטרות השכרה הפכה בעשור האחרון לאופציית השקעה סולידית מועדפת בעבור אנשים רבים.
הביקוש החזק מצד שוכרים ברחבי הארץ, האפשרות לזכות להכנסה חודשית במזומן נקייה ממס ברוב המקרים והעלייה המתמשכת במחירי הדירות ברחבי הארץ, הפכו את אופציית ההשקעה המניבה בסוגי נדל”ן למגורים לקורצת לאנשים רבים מין היישוב.
עם זאת, נדבך מהותי באופרציה המשפטית המעורבת בהשכרת דירות לשוכרים הופך את ההשקעה הסולידית למסוכנת יותר ועלול לגרום לבעלי דירות לא זהירים הפסדים רבים.
מצב בו השוכר, מסיבותיו הוא, מחליט להפסיק לשלם את שכר הדירה אך מסרב לפנות את הנכס ולהחזיר את השליטה בו לבעליו, הינו מצב קיצון משפטי שכיח יחסית שעלול לגרור אחריו עלויות עתק לבעלי הנכס החוקיים.
קיראו בהרחבה: טיפים לקניית דירה או נכס מקרקעין
כיצד יש לנהוג במקרה של הפסקת תשלום דמי שכירות חד-צדדית?
לפני שנסביר בדיוק מה מתיר החוק בישראל לעשות במקרה שבו השוכר הפסיק לשלם שכירות, נסביר בכמה מילים מה כולנו היינו רוצים לעשות במקרה כזה, למרות שזוהי אינה דרך פעולה מומלצת…
ההיגיון הפנימי המנחה בעלי דירות רבים במצב כגון זה הינו כי במקרה בו חדל השוכר מלשלם להם את שכר הדירה המגיע להם בהתאם לחוזה מותרת להם האפשרות לפעול בצורה עצמאית להוצאתו מהדירה, ובין השאר – להתפרץ לנכס ולהשליך ממנו את חפציו של השוכר, להחליף מנעולים ולאסור על השוכר לשוב לנכס תוך הפעלת כוח.
המציאות בשטח מראה כי בתי המשפט דוחים פעם אחר פעם פעולות כגון אלה של עשיית דין עצמי על ידי השוכרים.
יתרה מכך, לעיתים עשויות פעולות אלה לעכב את תהליך הוצאת השוכר מהנכס ואף להביא עימן את העמדתו של בעלי הנכס לדין פלילי בגין תקיפה או התפרצות לנכס.
אם כבר לקחת את החוק ליידים, הקדם להתייעץ עם עורך דין פלילי לגבי ההשלכות החוקיות של פעולותיך.
בטרם ינקוט פעולה כלשהי, מומלץ לבעלי הנכס לפנות אל עורך דין מקרקעין מנוסה ומיומן, המתמחה בסוגיות מורכבות מסוג זה.
לרוב, הפעולה בה ימליץ לו עורך הדין לנקוט הינה פניה אל בית המשפט בבקשה לפינוי מושכר.
בעבר, פעולה זו הייתה בלתי אפקטיבית שכן היא גררה אחריה המתנה של חודשים רבים בטרם ידון בית המשפט בבקשה ובטרם ייתן את פסיקתו.
בעקבות מקרים כאלה, שבהם בעלי נכסים נאלצו להמתין תקופה ארוכה עד לדיון בעניין פינוי הנכס, שונו התקנות הרלוונטיות – על מנת להקל על בעלי נכסים.
כיום, לאחר שינוי תקנות סדר הדין האזרחי ב-2007, ביכולתו של בעלי הנכס להגיש לבית המשפט תביעה שכותרתה ‘תביעה לפינוי מושכר‘ בה מחויב בית המשפט לדון לא יאוחר מ-60 ימים מיום הגשתה.
כיוון שקיימת חשיבות רבה ללוח הזמנים, מומלץ לבעלי נכס למהר לפעול כנגד השוכר אף במקרים גבוליים של חשד לגבי יכולתו לעמוד בתשלומים, עם אפשרות למחוק את התביעה בשלב מאוחר יותר.
הקדימו תרופה למכה (שלא תבוא)
גם התיקון החדש של תקנות סדר הדין האזרחי אינו מספק פתרון כולל לבעיה אקוטית זו.
עצם הצורך לפעול באמצעות לשכת הוצאה לפועל, שאחראית גם על מימוש פסקי דין במקרי פינוי מושכר, הופך את ההליך למסורבל ובעייתי בעבור בעלי הנכסים.
בפרט, בהתחשב בכך שכל חודש שעובר נושא בחובו אובדן הכנסה אלטרנטיבית לבעלי הנכס.
לכן, ישנה חשיבות גדולה להיוועצות עם עורך דין מקרקעין כבר בשלב השכרת הנכס והקפדה על קבלת הגנות שונות מצידו של השוכר לקראת מקרי קיצון שכאלה.
למידע נוסף לפני ניסוח חוזה להשכרת דירה קיראו לדוגמא על: שטר חוב
קיראו בהרחבה בנושאים הבאים:
- חוזה שכירות דירה – דגשים ונקודות מהותיות
- עורך דין חוזים – הוא שיכול לסייע לנסח חוזה…
- חוזה שכירות – המדריך לניסוח חוזים איכותיים
אמנם החוקים שונו במקצת אבל עדיין כאשר השוכר אינו מסכים להתפנות מעצמו הבעיות הן חמורות, גם 60 יום במקרים אלו לא מנחמים אף אחד, מדובר בנזק כספי רק של לפחות חודשיים שכירות ולעיתים נזק ממשי לדירה בעקבות הזנחה של הדיירים. חייבים לאפשר לבעלי הדירות שליטה יותר גדולה על דירותיהם והתערבות של בתי המשפט בצורה מיידית.