נהגים חדשים, מתוקף היותם צעירים וחסרי ניסיון מועדים לבצע טעויות ותאונות רבות יותר. עקב כך נקבעו בחוק מספק תקנות המחייבות את הנהגים החדשים עד אשר יצברו ניסיון – כל הפרטים במאמר שלפניכם.
מי מוגדר כנהג חדש?
עבור רובנו נהיגה היא מיומנות מובנה מאליה ויומיומית. אך כולנו יודעים כי תאונות דרכים כבר הפכו לעניין שבשגרה וכי נהיגה עלולה להוות פעילות מסוכנת המסוגלת לקחת חיי אדם, במיוחד כאשר היא מתבצעת על ידי אדם חסר נסיון.
לשם כך קבע משרד הרישוי בתקנות מעמד של נהג חדש, שתכליתו להגדיר בחוק את אוכלוסיית הנהגים הפחות המנוסים. התקנות קובעות כי כל נהג ברכב מנועי (רכב פרטי, אופנוע, טרקטור, מכונה ניידת וכיו”ב) יחשב לנהג חדש לתקופה של שנתיים מיום קבלת הרישיון. לאחר תקופה זו יחודש אוטומטית רשיונו למשך חמש שנים.
בתקופה זו חלות עליו תקנות מיוחדות ונדרשת ממנו הקפדה יתרה על כללי בטיחות.
בישראל קיים פער משתנה בין התאריך העברי ללועזי, ולעניין זה נקבע כי התקופה הקצרה יותר היא זו שתקבע את משך התקופה.
כמו כן, חברות הביטוח גובות מחירים גבוהים יותר עבור פוליסות ביטוח רכב לנהגים חדשים, דבר המבוסס על מחקרים סטטיסטיים המראים כי אוכלוסייה זו מועדת למעורבות בתאונות.
מהן התקנות החלות על נהג חדש, וכיצד אוכפים אותן?
לפי פקודת התעבורה התשכ”א – 1961 חלות על נהג חדש מספר תקנות חשובות:
הצגת שלט נהג חדש – כל נהג ברכב פרטי או רכב מסחרי עד 4 טון, נדרש לשים שלט או מדבקה בגודל 12*20 ס”מ על שולי השמשה האחורית, עם הכיתוב “נהג חדש” בצבע שחור על רקע צהוב מחזיר אור. נהיגה ללא שלט, או לחילופין נהיגה עם שלט למי שאינו נהג חדש, תחשב לעבירה.
נסיעה עם נהג מלווה (נדרש ברכב פרטי, אך לא באופנוע, טרקטור או מכונה ניידת) – במשך שלושת החודשים הראשונים מיום הוצאת הרשיון, יידרש הנהג החדש לנסוע בליווי נהג ותיק.
נהג ותיק מוגדר כנהג שעבר את גיל 24 ויש לו רשיון בתוקף בן 5 שנים לפחות באותו סוג רכב, או לחילופין נהג שעבר את גיל 30 ויש לו רשיון בתוקף בן 3 שנים לפחות.
הגבלת מספר נוסעים – על נהג חדש עד גיל 21 חלה הגבלה, לתקופה של שנתיים,לגבי מספר הנוסעים שהוא רשאי להסיע. ההגבלה מתירה לו להסיע עד שני נוסעים ברכב, למעט כשהוא נוסע עם מלווה.
תקופה זו כוללת בתוכה גם את שלושת החודשים בהם הנהג מחויב לנסוע עם מלווה ובהם אין הגבלה למספר הנוסעים. הגבלה זו אינה חלה על נהג חדש שעבר את גיל 21.
הימנעות מעבירות חמורות – לעניין זה, עבירות חמורות הנן עבירות כדוגמת אי מתן זכות קדימה, אי ציות לרמזור, עבירה עם נפגעים ועוד רשימה של עבירות המתעדכנת מידי כמה שנים.
במידה והורשע נהג חדש באחת מהעבירות הללו, הוא יעמוד בפני שלילת רישיון הנהיגה שלו עד אשר יעבור מחדש מבחן מעשי ו/או עיוני ו/או רפואי (הכל לפי החלטת משרד רישוי), שלאחריו ייחשב שוב נהג חדש למשך שנתיים נוספות.
קורס ריענון – בשנה החמישית להוצאת הרשיון, יוזמן הנהג לקורס ריענון בן 9-12 שעות אקדמאיות, באחת המכללות המאושרות ע”י משרד התחבורה. בסיום הקורס יעבור מבחן עיוני – כל עוד הנהג לא עובר את המבחן, לא יחודש רישיון הנהיגה שלו.
אם כן, ישנה חשיבות רבה בשירה על התקנות הנ”ל. נהג חדש אשר לא יפעל לפי החוק צפוי לעונשים כבדים.
נהג חדש עברת תאונת דרכים? לחץ כאן לסיוע משפטי
[…] תקנות התעבורה – התשכ”א-1961 (חלק ז’, סעיפים 544-551), מוגדרת לכל עבירת תנועה […]
אם אני נהג חדש שביצע עבירה חמורה וקיבל כבר עוד שנתיים של נהג חדש ובזמן השנתיים הנוספות ביצעתי עוד עבירה מה קורה אז? אני מקבל עוד שנתיים?
תודה מראש,
אשמח לקבל תשומע לאימייל, [email protected]