הגיע הזמן לכתוב ולהסביר על חשיבותם של כללי ההתנהגות באתרי אינטרנט. לכל בעל אתר שמורה הזכות לקבוע מה יהיו תנאי השימוש באתר שלו, אך ישנן כמה נקודות חשובות שצריך לתת עליהן את הדעת בעת ניתוח קוד התנהגות והכנת תקנון לאתר שלך.
אז מה עושים? איך קובעים מה מותר ומה אסור לעשות באתר? מי יכול לנסח כללי התנהגות ו/או תקנון לאתר אינטרנט, על מנת למנוע טענות בעתיד? על כל אלה ועוד נסביר מיד.
תקנון אתר אינטרנט מהווה הסכם או חוזה לכל דבר ועניין, אשר נכרת בין מפעילי ובעלי האתר לגולשים המשתמשים בו ומאשרים את תנאיו.
על פי דיני החוזים נראה כי תנאי השימוש TOS ותקנון האתר הנם חוזה אחיד, כמשמעו בחוק החוזים האחידים, התשמ”ג – 1982, ולכך יש משמעות מרחיקת לכת שצריכה לבוא לידי ביטוי בעת ניסוחם של השניים.
לאור זאת, על מנסחי התקנון לדאוג בראש ובראשונה לכך שההסכם לא יחיל תנאים מקפחים, אשר לא תהיה להם כל נפקות משפטית במסגרת ניהול הליכים בבית המשפט, במקרה של חילוקי דעות אפשריים בעתיד.
החוק בישראל מונה מספר חזקות שבהתקיימותן יכיר בית המשפט בתנאים המסויימים כמקפחים.
לאור חשיבותו הרבה של הסכם תנאי השימוש, על בעלי האתר לפנות ולהעזר בשירותיו של משרד עורכי דין המתמחה בענייני קניין רוחני, דיני אינטרנט וחוזים.
יתר על כן, תנאי השימוש באתר חייבים להבהיר למשתמש (רצוי בפיסקה הראשונה של התקנון) כי גלישה באתר תהווה קבלה והסכמה מצידו לתנאים, ההודעות וההתניות הכלולות בתקנון וכי הוא מתחייב לעיין בתנאים האמורים ולנהוג על פי תוכנם.
בתי המשפט בישראל הדגישו במספר פסקי דין כי בעל האתר חייב להדגיש בפני הגולש באתר את התקנון ואת חשיבותו, באמצעות תוכנו המפורט והברור ובאמצעות הבלטה ויזואלית של התקנון לגולשים באתר.
קיראו על: אחריות בעל אתר להודעות וקישורים בפורום
תנאי שימוש והגבלות TOS
במידה ומדובר באתר שנועד למטרות שאינן מסחריות (למשל, אתר חדשותי שאינו אתר מכירות) הרי שעל בעלי האתר להדגיש זאת ולציין כי המשתמש אינו רשאי להעתיק, להפיץ, למכור, להנפיק רישיון או לבצע כל פעולה דומה אחרת הנוגעת לשירותים המצויים באתר הספציפי.
בנוסף, על התקנון להחיל סעיף מפורש לפיו המשתמש מתחייב שלא לעשות שימושים בלתי חוקיים באתר ו/או בתכנים המועלים במסגרתו וכי התכנים האמורים כפופים לדיני הקניין הרוחני לרבות זכויות יוצרים, סימני מסחר וכדומה.
רצוי כי תקנון האתר אף יכיל התחייבות של הגולש, לפיה לא יתחזה לאדם אחר ולא יפגע בפרטיותם של גולשים אחרים ובשמם הטוב.
זאת על אף העובדה שכיום נטיית בית המשפט הינה שלא להטיל אחריות על מנהלי האתר במידה ומשתמש פלוני פרסם בו דברי לשון הרע כנגד אלמוני.
הדברים נכונים בעיקר כאשר לא מדובר באתר חדשותי, אלא באתר המספק לגולשים שירותים שונים ומאפשר להם להגיב בנושאים הקשורים אליהם.
קריאה נוספת: העתיקו לך תוכן מהאתר?
חשיבותו של התקנון עבור בעלי האתר
מלבד העובדה שתקנון האתר מבהיר למשתמשים את אופן השימוש הרצוי בו, הרי שהוא אף מעגן את היחסים המשפטיים בין בעלי האתר, המשתמשים וגורמים שלישיים.
ודוק, ברשת האינטרנט קיימים כיום לא מעט אתרי מכירות, אשר מפרסמים מוצרים של חברה יצרנית, תוך שהם מאפשרים לגולשים לרכוש אותם באמצעות הקלדת פרטי האשראי שלהם.
בעניין זה חשוב להדגיש כי על תקנון האתר לציין ברחל בתך הקטנה מי הוא הגוף אשר אחראי על אספקת המוצרים, כך שבמידה והאתר אינו אחראי לכך (אלא החברה המייצרת את המוצר, לדוגמא) הדבר יובהר לרוכש הפוטנציאלי וינקה את מנהלי האתר מכל אחריות משפטית עתידית הנוגעת לנושא.
לא למותר לציין כי יש בתקנון האתר אף כדי להבהיר בפני המשתמשים את ציפייתם האישית מהשימוש באתר, כך שעל מנהליו להדגיש את האפשרות כי השרת הניתן במסגרת האתר עלול להיפסק ו/או לגרום למשתמש לקשיים בגלישה.
בנוסף לכל הנ”ל מומלץ להכניס באחד הסעיפים האחרונים של תנאי השימוש והתקנון תניית שיפוט, הקובעת כי כל סכסוך בגין השימוש באתר יכסה תחת סמכות שיפוט מקומית של בית המשפט במחוז הקרוב למקום ניהול העסק.
סעיף זה ימנע מבעלי האתר נסיעות ובזבוז זמן מיותר לצורך ביקורים בבתי המשפט השונים לאורכה ולרוחבה של מדינת ישראל.
קיראו עוד בנושאים קרובים:
- רישום פטנט – הדרך היעילה והמהירה לרישום פטנט בישראל ובמקומות אחרים בעולם
- תקנות ביטול עסקה – מה קובע החוק לגבי מקרים שבהם לקוח רוצה לבטל עסקה?
- על חוק זכויות יוצרים – סקירה משפטית והסברים על מהותו של החוק בישראל
- הפרת זכויות יוצרים – באינטרנט ובכלל. מהן הזכויות שלך ומה יקרה למפר?
- חשיפת זהות גולש באתר – מהי עמדת בית המשפט בישראל לגבי חשיפת זהותם של גולשים?
- חוק הגנת הצרכן – לדעת יותר על ההגנה החוקית הניתנת לצרכנים בישראל