כיצד מתבצעת אכיפת החוק האוסר על נהיגה במהירות מופרזת? מהם דרכי הענישה על העוברים על החוק? קראו כאן מידע בנושא נהיגה במהירות מופרזת.
במסגרת המלחמה בתאונות הדרכים מושם כיום דגש רב על איסור נהיגה במהירות מופרזת. כחלק מכך, ננקטים אמצעים שונים לאכיפה יעילה של החוק ולהגברת הענישה.
מערכת המשפט רואה בחומרה רבה הפרת הוראות החוק בעניין זה ומטילה עונשים מידתיים על מי שנתפס בעבירת נהיגה במהירות מופרזת, בהתאם לחריגתו מהמהירות המותרת.
אכיפת החוק וענישה בגין הפרתו
דבר החקיקה המרכזי, אשר מתייחס לעבירת נהיגה במהירות מופרזת, הינו פקודת התעבורה והתקנות מכוחה.
אכיפת החוק מתבצעת במגוון דרכים, בהן: הטלת קנסות, שלילת רישיון הנהיגה ובעבירות חמורות במיוחד, אף ריצוי עונש מאסר.
הגורם, אשר אמון על שמירת החוק ויישום הוראותיו, הינו המשטרה ובאופן ספציפי משטרת התנועה או המשטרה הצבאית – בעבירות תנועה המבוצעות על ידי חיילים.
חומרת הענישה נגזרת באופן יחסי למידת העבירה, קרי, החריגה מהמהירות המותרת:
העונש נע בין ברירת קנס – אפשרות תשלום קנס הניתנת לנאשם תחת ניהול הליך משפטי ועד קיום חובה לזמן את הנאשם לדיון.
בדיון יגזר עונשו, לרבות ריצוי תקופת מאסר במקרים חמורים, דוגמת נסיעה מהירה, שהובילה לתאונת דרכים או נסיעה במהירות, העולה על 40 קמ”ש מעל המהירות המותרת בחוק.
סכום הקנס בכל מדרגת ענישה עולה ביחס לחומרת העבירה. במקרי חריגה משמעותית מהמהירות המותרת, מסורה בידי המשטרה סמכות לשלול את רישיונו של הנהג לתקופה של עד חודש ימים (פסילת רישיון מנהלית) ולזמנו לבית המשפט לענייני תעבורה, אשר רשאי לשלול את רישיון הנהיגה לתקופה ארוכה יותר ולהטיל קנסות בסכומים גבוהים.
החוק מציין את המהירויות המותרות, בהתאם לסוגי הדרך השונים: דרך עירונית, בינעירונית, בין עירונית עם שטח הפרדה בנוי ודרך מהירה, ולפי סוג הרכב – רכב רגיל, אופנוע עד נפח מנוע של 50 סמ”ק, טרקטור ורכבים כבדים וכן רכב עבודה ורכב מסחרי במשקל מעל 12 טון.
סיוע עורך דין
בכל מקרה של ביצוע עבירת נהיגה במהירות מופרזת מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי ולא לפעול באופן עצמאי, אשר עשוי להוביל לביצוע משגים ולגרימת נזקים.
עורך דין לדיני תעבורה, יבדוק את זכויותיו של הנהג בנסיבות המקרה וימליץ על דרך הפעולה המיטבית עבורו – תשלום קנס, פניה לערכאות וכד’.
בין היתר, יוכל עורך הדין להשיג על מהימנות אמצעי עזר אלקטרוניים, בהם משתמשת המשטרה לצורך הוכחת העבירה ולרבות: מכמונות מהירות, מצלמות לייזר דוגמת ממל”ז (מד מהירות לייזר), לסייע בהפרכת תוצאותיהם ולתרום לזיכוי הנאשם.
פסיקה בנושא
הליך ע”פ 002698/08 (מחוזי ירושלים) עסק בערעור, שהגישה המדינה על גזר הדין של בית המשפט לענייני תעבורה בירושלים, אשר הרשיע את הנתבע בביצוע עבירת נהיגה במהירות מופרזת של 168 קמ”ש, שעה שהמהירות המותרת היתה 90 קמ”ש.
בעקבות כך הטיל בית המשפט על הנתבע עונש של 45 יום פסילה בפועל ו – 250 שעות עבודה בשירות הציבור. המערער ביקש להגביר את העונש נוכח חומרת העבירה ועבר של הרשעות תעבורה רבות, שצבר הנתבע.
הערעור התקבל ונפסק, כי מאחר ונהיגה במהירות מופרזת מהווה אחד הגורמים העיקריים לתאונות דרכים, מדובר בעבירה, המצריכה ענישה משמעותית והעברת מסר מרתיע לציבור הנהגים.
לפיכך, נגזר עונש של שלילת רישיון הנהיגה לחצי שנה (בניכוי 45 יום שכבר ריצה הנתבע), פסילה על תנאי לשנה במידה ובתוך שנתיים יחזור הנתבע על עבירת נהיגה במהירות מופרזת וכן קנס בסך 1,500 ש”ח או לחלופין 20 חודשי מאסר.
בואו לקרוא על ביטול קנסות עבורה
[…] על נהיגה במהירות מופרזת ועל אלימות […]
[…] אכיפת החוק יש כלים ואמצעים שנועדו להגביל את זכויות האזרח […]
[…] נהיגה בפסילה, נהיגה בשכרות עם ערכי אלכוהול גבוהים, נהיגה במהירויות גבוהות במיוחד, כעבירות "תלתן". עבירות אלו מוגדרות כעבירות […]