כאשר מתרחשת תאונת דרכים, אחד מאנשי המקצוע הראשונים שמוזעקים לזירת האירוע הנו בוחן תנועה מטעם משטרת ישראל. הבוחן ימלא דו”ח, בו יפרט ראשית על כל ממצאיו בזירת האירוע ובהמשך ינתח ויבצע שחזור של תאונת הדרכים.
זאת, במטרה לגבש חוות דעת מקצועית המצביעה על נסיבות האירוע, הגורמים לתאונה ואופן התרחשותה.
שחזור תאונת דרכים על ידי בוחן תנועה מקצועי, הנו קריטי בכל דיון משפטי שיתנהל בעתיד ובו יעלו שאלות הנוגעות לנסיבות האירוע ונטל האחריות לתאונה.
בחלק מהמקרים יש חשיבות רבה לפנייה אל בוחן תנועה באופן פרטי לצורך קבלת חוות דעת נוספת, בייחוד אם הבוחן המשטרתי ביצע שחזור של התאונה וניסח דו”ח שאינו תומך בטיעוניכם בהליך המשפטי.
כיצד מתבצע שחזור תאונות דרכים?
ניתוח ושחזור תאונות דרכים הינו משימה מורכבת. ראשית, בוחן התנועה בודק היטב את זירת האירוע וגובה עדויות מעדי ראייה שנכחו במקום בעת קרות התאונה.
הבוחן יבדוק את “נקודת הפגיעה” בה ארע המגע בין כלי הרכב להולך הרגל או בין כלי הרכב לכלי רכב אחר, את אופי סימני הבלימה על הכביש, את גורמי הדרך, התאורה, מזג האוויר ועוד. לסיום – בוחן התנועה ירכיב דו”ח שמכיל את כל ממצאיו.
בחלק מהדיונים המשפטיים תהיה חשיבות רבה לשאלת נטל האחריות, כאשר שחזור תאונת הדרכים כפי שעולה מחוות דעתו של בוחן התנועה המשטרתי, אינו תומך בטיעוניכם ובגרסתכם לאירוע.
במקרים אלו, תוכלו לפנות אל בוחן פרטי שיבדוק, יחקור וימצא כשלים בחוות הדעת של הבוחן המשטרתי.
אילו גורמים נבדקים בעת שחזור תאונות דרכים וניסיון לקבוע אחריות?
במרבית המקרים הגורם לתאונת הדרכים הוא הגורם האנושי – בשל חוסר תשומת לב, נהיגה לא זהירה, עבירות תנועה מסוכנות וכיו”ב. כאשר תאונת הדרכים מובילה להליך משפטי ועל בית המשפט לקבוע מי אחראי לאירוע – לחוות דעתו של בוחן התנועה יהיה משקל רב.
כאשר מעורבים שני רכבים, כל צד, מטבע הדברים, ינסה לגלגל את האחריות והאשמה לפתחו של הצד השני, או לכל הפחות להציג את תרומתו לקרות התאונה כביש מזל מצער ולא כנהיגה רשלנית או פושעת.
גם כאשר הפגיעה היא בהולכי רגל, בעל הרכב הפוגע ינסה, מן הסתם, לאתר גורמים אחרים לתאונה.
אותם גורמים, עשויים להיות בין השאר:
- גורמי דרך – מצב הכביש, בורות, מהמורות, אבני שפה לא תקניות וכיו”ב.
- גורמי מזג אוויר – גשמים, סערות, תנאי ערפל ועננות נמוכה עלולים להקשות על הנהיגה, להפוך את הכביש לחלקלק ולצמצם את שדה הראייה של הנהג.
- גורמי תאורה – האם הייתה במקום האירוע תאורה מספקת והאם הנהג הסתנוור מאור של כלי רכב אחר.
- גורמי סימון – גם תמרורי אזהרה ורמזורים הם מרכיב חשוב בבחינת תאונות דרכים.
- גורמים טכניים – מצב ותפקוד הרכבים שהיו מעורבים בתאונה.
כאמור, לשאלת האחריות עשוי להיות משקל רב בדיון המשפטי שיתנהל בעתיד.
אם אתם חשים כי שחזור תאונת הדרכים על ידי בוחן התנועה המשטרתי וחוות הדעת שנכתבה על ידו אינם מציגים את פני הדברים כפי שאירעו – תוכלו לפנות את בוחן תנועה באופן פרטי ולבקש חוות דעת נוספת.
שחזור תאונות דרכים כדאי שיעשה בסמוך ככל האפשר לקרות האירוע, לכן מומלץ לפנות אל בוחן נוסף בהקדם האפשרי.
[…] תאונות דרכים – חקירת נסיבות תאונה, שחזור תאונות דרכים […]