רבים מאיתנו שמעו ויודעים על תפקידיו של משרד חקירות פרטיות. כולנו רואים בטלוויזיה סדרות בכיכובם של חוקרים פרטיים וקוראים בעיתונים על משרדי חקירות שחשפו פרשיות שחיתות ובמקרים פחות נעימים, היו מעורבים בפרשיות פליליות. מהן למעשה חקירות פרטיות אם כך?
במדינת ישראל פועלים כמה מאות משרדי חקירות פרטיות, שתפקידם העיקרי לתת שירותי חקירה למגזר העסקי והפרטי, בכל אותם מקומות שמשטרת ישראל אינה חוקרת – במקרים אזרחיים.
לא אחת ניתן לשמוע על משרדים שביצעו חקירות גם בתיקים פליליים, בהם חש אחד הצדדים שחקירת המשטרה לא מיצתה את עצמה ושחוקרי המשטרה לא הגיעו לחקר האמת במלואה. שאז ניתן לפנות אל משרד פרטי, להפעיל חוקרים פרטיים ולהעסיקם לצורך העמקת החקירה ומיצוייה על פי חוק כמובן.
משרד חקירות פרטיות – סמכויות וחובות חוקיים
על מנת לנהל משרד חקירות פרטיות במדינת ישראל, יש צורך ברשיון מתאים ממשרד המשפטים, כפי שנקבע בחוק חוקרים פרטיים ושירותי שמירה. כל חוקר פרטי בעל וותק של 5 שנים ומעלה במקצוע, יכול להגיש בקשה מסודרת (הכללים להגשת הבקשה מנויים בתקנות שנקבעו) למשרד המשפטים ולאחר פרסום הבקשה ושמו של המבקש, יוכל אותו חוקר פרטי לקבל רשיון לניהול משרד חקירות פרטיות.
לאחר תשלום האגרה, יש להציג את הרשיון בפני כל דורש ולתלותו על קיר המשרד, שאז ניתן להעסיק חוקרים פרטיים ולבצע חקירות עבור כל דורש.
באשר לסמכויות הפעולה של משרד חקירות – כאן מתחילה בעיה די רצינית, בכל הונגע לסמכויות החוקיות של העוסקים בתחום, במסגרת משרד ובמסגרת ביצוע חקירה – נחקר מול חוקר פרטי. למעשה, החוק במדינת ישראל אינו מעניק כל סמכות לחוקר הפרטי או לבעליו של משרד, מלבד הזכות לערוך חקירות ולדווח למזמין החקירה אודות תוצאותיה ובכתב.
החוק בישראל אינו מעניק לעוסקים בתחום גישה למאגרי מידע חסויים, כפי שמותר לחוקר פרטי ברוב המדינות בארצות הברית למשל ובמדינות רבות אחרות מסביב לעולם.
בבואו לחקור אדם, אין לחוקר הפרטי כל סמכות חוקית מכל סוג שהוא ומכאן שהנחקר אינו חייב לשתף פעולה ולענות לשאלותיו של החוקר. מה שכן, בתי המשפט בישראל (וגם כאן – לא כולם וזה מאד תלוי בשופט בפניו מופיע החוקר) נוהגים לראות בעדותו של חוקר פרטי כעדות מומחה לתחומו ולהעניק לה משקל רב יותר, מאשר לעדותו של “סתם אדם”.
כך ברוב המקרים וגם זה לא כתוב בשום חוק ובאף מקום רשמי אחר. בעלי משרד חקירות פרטיות מוחים לא אחת על ההגבלות החוקיות (וכאלה יש לא מעט) וחוסר סמכויות מוחלט.
באילו תחומים ניתן לבצע חקירות פרטיות?
ובכן, למעשה ניתן לבדוק בצורה מקצועית מגוון עצום של נושאים, כל אחד, כפי העולה על רוחו ולפי מצבו הכלכלי.
כל עוד פעולתו של משרד החקירות אינה מתנגשת עם חוקי מדינת ישראל, או החוקים במדינה שבא נערכת החקירה בפועל, ניתן לאסוף מידע מכל סוג ובכל עת. להלן רשימה של מקרים נפוצים בהם נערכות חקירות:
- תיקי אישות – גירושין, איסוף ראיות, בגידות
- חובות כספיים – איתור מקורות הכנסה, נכסים, כלי רכב, עיסוק
- איתור כתובות – מציאת אנשים, נעדרים, בעלי חוב
- קניין רוחני – איסוף מידע והוכחות להפרת זכויות יוצרים
- תאונות דרכים – חקירת נסיבות תאונה, שחזור תאונות דרכים
- חברות ביטוח – חקירות לגבי גובה הנזק ומהותו בתביעות נזיקין
- מידע עסקי – איסוף מודיעין עסקי ומידע על מתחרים עסקיים
- מעקבים – תיעוד מצולם של אדם והתחקות אחר סדר יומו ומעשיו
- פלילים – איסוף מידע אודות נאשם / עד / מעורב באירוע פלילי
כמה עולה לשכור את שירותיו של משרד חקירות פרטיות?
זוהי שאלה חשובה, המטרידה רבים בכל פעם שבודקים את עלותה של חקירה פרטית. הרי אין חוק כתוב או מחירון מוסכם ושוק החקירות בישראל פתוח לתחרות חופשית, כבכל מקום אחר בעולם. מכאן עולה כי אין מחיר קבוע לשעת עבודה או לפעולת חקירה מכל סוג.
מה שכן, חברות הביטוח שהנן ספקיות עבודה קבועות של משרדי חקירות (חברות הביטוח בישראל מפרנסות מזה עשרות שנים את רוב משרדי החקירות בישראל), קבעו לפני כעשר שנים מחירון שנקרא “תעריף אבנ”ר” בשפת החוקרים. תעריף זה קובע מחיר כמעט לכל פעולה הנדרשת ממשרד החקירות, אך הבעיה היא אחרת – תעריף אבנ”ר עודכן לאחרונה בשנת 1999 ומאז לא השתנה.
למעשה, חברות ביטוח הן היחידות שעדיין מסתמכות על תעריף זה ומקפידות לבדוק את חשבונות שכר הטרחה של המשרדים הפועלים מטעמן בהתאם. הרי ברור לכל בר דעת כי הקביעה לתשלום בסך 1.8 ש”ח לכל קילומטר נסיעה, משנת 1999, אינה רלוונטית לשנת 2009. הרי ברור לכל מי שעוד זוכר כי ליטר דלק בשנת 1999 עלה בערך מחצית ממחירו דהיום.
שלא נדבר על מחירי הטיפולים במוסכים ומחירי ביטוח רכב. בשורה התחתונה, אם את או אתה מחפשים ומעוניינים בשירותיו של משרד חקירות פרטיות, היו מוכנים לבצע סקר שוק ולהתעניין בכמה משרדים.
מחירי העבודה משתנים בהתאם לדרישותיו של כל בעל משרד והמחיר שתשמעו אינו סוף פסוק. יש לקחת בחשבון שהמחיר פר שעת עבודה עשוי להשתנות בהתאם לאופי והיקף העבודה שתזמינו. מעבר לכך, ברור כי משרד חקירות פרטיות ותיק ובעל שם טוב, יגבה תשלום בהתאם.
ממש כמו בכל תחום עיסוק חופשי אחר בישראל ובעולם. גם עורך דין צעיר גובה תשלום נמוך יותר פר שעה מאשר עורך דין ותיק, מפורסם ובעל שם. ככה זה בחיים וככה זה גם בין משרדי חקירות בישראל.
איך בוחרים משרד חקירות פרטיות?
כפי שנכתב, במדינתינו הקטנה פועלים מאות משרדי חקירות פרטיות, חלקם הנם משרדי “יחיד” – כאלה שבעליהם הוא גם החוקר המבצע. מנגד, פועלים בישראל כמה משרדים גדולים וידועים, כמו משרדו של “אשר וייצמן” או “מוקד חקירות”, משרדים המעסיקים עשרות רבות של חוקרים פרטיים במשרה מלאה. איזה משרד יוכל לסייע לאינטרס שלך בצורה המיטבית?
השאלה פשוטה והתשובה אינה מורכבת – בעת הצורך, יש לקבוע פגישות בכמה משרדי חקירות פרטיות, לאחר בירור טלפוני מקדים והתעניינות כללית. הרמה האישית והתקשורת הישירה מול בעל המשרד חשובה יותר מהכל. זיכרו כי אם אתם כאנשים פרטיים ואינטילגנטיים התרשמתם מבעל המשרד ברמה האישית, רוב הסיכויים כי תקבלו דוח חקירה מקיף, שיכלול בדיוק את מה שהובטח לכם ולאחר שכל החקירות מוצו ברמה הגבוהה ביותר.
אין כאן חוקים כתובים ו/או כללים לבחירת משרד חקירות – הכל תלוי בתקשורת האישית שלך מול בעליו של המשרד עימו תיפגשו.
לקבלת מידע נוסף והתרשמות אישית ליחצו: חקירות
[…] מספר טלפון? התשובה הנה חיובית ברוב המקרים. פניה אל משרד חקירות ומסירתו של מספר טלפון סלולרי או קווי (בזק, הוט או טלפון […]
[…] שאדם נדרש לאסוף מידע אודות אדם אחר, ניתן להעסיק משרד חקירות ולבצע מעקבים שיתעדו את סדר יומו של הצד השני. מעקבים […]
[…] להוכיח בגידה בבן הזוג, איסוף מידע לצורך ראיות במשפט, חקירות הונאה וגניבות (במקרים רבים מטעם חברות ביטוח שנדרשות […]
[…] חקירות פרטיות מציעים יתרונות משמעותיים באיתור כתובתו של אדם […]
[…] רחבה של לקוחות, בהם: גופים עסקיים, חברות ביטוח, משרדי חקירות פרטיות ואנשים […]
[…] רישיון לכך…”. אמנם סעיף 11 לחוק האמור מתיר לבעל משרד חקירות פרטיות להעסיק בחקירה מתאמן אף שאינו חוקר פרטי רשוי, אך הדבר […]
חשוב מאוד להקפיד על בחירה נכונה בזמן בחירת משרד חקירות או חוקר פרטי.
[…] הנחקר נעצר, הוא יכול לבקש מבן משפחה שיצור קשר עם עורך דין כדי שיגיע בהקדם לתחנת המשטרה. לפני שהחקירה מתחילה, […]
[…] את הפיצוי הכספי, אם מקבלים, עולים על נתיב יסורים של חקירות, בירורים ובדיקות […]