הליך הערעור הוא אחד ההליכים המשפטיים הנפוצים ביותר, ובמקביל מהווה את אחת הסיבות לכך שמשפטים בישראל פעמים רבות נדמים ארוכים ולא נגמרים. לחצו להרחבה.
ערעור במהותו הוא הליך בו אחד הצדדים אינו מסכים להחלטת בית הדין ומבקש לבחון מחדש את המקרה בערכאה משפטית ברמה גבוהה יותר.
הערעור כזכות בסיסית
הערעור הוא זכות של כל אדם אשר נתון להחלטת משפט קודם, אך חשוב לציין כי במהלך ערעור, העדויות אינן מובאות בשנית. העדויות מוצגות במשפט המקורי ובערעור נהוג לבדוק מחדש את הטענות המשפטיות שהועלו, ולא את העדויות עצמן.
הליך כזה של ערעור, המהווה זכות בסיסית של כל אחד נקרא ערעור בזכות. ערעור זה נפוץ במיוחד במקרים בהם נסתיים המשפט בבית המשפט השלום, ולאחר ההחלטה לערער יגיע בערעור לבית המשפט המחוזי. זהו ההליך הבסיסי לו זכאי כל נשפט.
עם זאת, קיים הליך נוסף הנקרא ערעור ברשות. ערעור זה ניתן רק על פי רשות מבית המשפט ונפוץ בעיקר כאשר מדובר על מקרים שצריכים לעלות לערכאה המשפטית הגבוהה ביותר והוא בג”ץ, לאחר שהמקרה כבר נדון בבית משפט השלום ובמחוזי.
במקרים אלו בית המשפט יבחון את הצעת הערעור שהוגשה לו ויחליט אם לקבל אותה. ומפה השם, ערעור ברשות בית המשפט.
צריך לזכור שבית המשפט, על אף כי מכיר בזכויות הנשפטים לקבלת הערעור, אינו מעודד ערעורים. הערעור מעמיס על עבודת בית המשפט, אשר מעוניין באופן טבעי לפשט עד כמה שניתן את ההליך המשפטי ולדאוג לקיצור תהליכים.
הערעור מעמיס על בית המשפט את הדיון באותו התיק שוב פעם ואם לא קיימת ברשותכם סיבה טובה, או קייס חזק מספיק, עשוי בית המשפט להסכים עם ההחלטה המקורית בעניינכם ולדחות את הערעור.
בנוסף, חשוב לציין שהערעור אינו מעכב ביצוע פסק דין, אלא אם הוגשה בקשה מפורטת ומנומקת לבית המשפט מדוע עליו לעשות כן.
ערעור לדוגמה
במשפט שנערך בפברואר 2004, שבה ערער אדם על התנאים שנקבעו לו על ידי ועדת ערר מסוימת, קבעה השופטת מ. פריימן כי הערעור הינו מוצדק והחזירה את הדיון לועדת הערר.
בהחלטתה נאמר כי המערער צודק בערעורו על החלטת ועדת הערר וכי היא מטילה על הועדה לדון שוב בעניינו.
מקרה שכזה הוא אחד מיני רבים, ומוכיח כי לערעור ישנו כוח רב בשינוי החלטה שנפסקה לטובת אדם כלשהוא.
אמנם יש להתחשב בכל הנושאים לפני ההחלטה על הגשת ערעור, אך הגשת ערעור על בסיס נכון עם חומר מוצק להישען עליו, יכול לשנות החלטות שנפסקו כנגדכם ומהווה כלי משפטי חשוב שצריך לדעת לנצל.
לעשות את זה נכון
על מנת להפיק את המקסימום במקרה של ערעור, מומלץ להיעזר בעורך דין שיוכל לומר האם הערעור כדאי, מה יכולה להיות העילה הנכונה לערער עליה וכיצד לגשת באופן הנכון ביותר לטיפול בתיק הספציפי שלכם.
גיוס עורך דין איכותי יכול להיות ההבדל בין הצלחה בערעור לבין כישלון ועל מנת להטות את הכף לטובתכם, עדיף שעורך דין איכותי ומנוסה יהיה לצידכם בערעור.
[…] ערעור מושכל יכול להיעשות באופן המיטבי בעזרת עורך דין המתמחה בתחום העבודה ומכיר את ועדות הערר לבוריין. מומלץ להיוועץ בעו”ד כזה לפני ביצוע הליך ערעור על החלטת ועדה. מופיע בקטגוריות: בית משפט, חוקים […]
[…] בשני כובעים: כערכאת ערעור על פסקי דין והחלטות אחרות של בית משפט מחוזי וכערכאת […]
[…] להשלמת התמונה נציין עוד כי בקשת רשות ערעור שהוגשה על החלטתו של כב' השופט מ' גל בעניין פיצוי נמרץ […]
[…] ערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי תל אביב בת"א 40931-12-10 שניתן ביום 17.02.2011 על ידי כבוד השופטת ד' גנות […]