מהו אפוטרופוס? לכל אדם יש זכות לנהל את ענייניו בעצמו. הגיעו לבגרות ועד מותו נחשב כל אדם כמי שיכול לנהל את ענייניו בצורה הטובה ביותר. הבעיה מתחילה כאשר ישנם אנשים שאינם יכולים לדאוג לעצמם. מי שאינו יכול לדאוג לעצמו זקוק לכך שמישהו אחר ידאג לו. לאדם שדואג לענייניו של אדם אחר קוראים “אפוטרופוס” – מילה יוונית שמשמעותה: ממונה.
האפוטרופוסים הנפוצים ביותר הם הורים המגדלים את ילדיהם ואחראים עליהם, שכן לפי החוק ילדים אינם עומדים ברשות עצמם עד גיל 18, והאחריות עליהם מוטלת על הוריהם. מקרים נפוצים פחות של מינוי אפוטרופוס קורים כאשר ישנו אדם מבוגר שאינו יכול לדאוג לעצמו, וצריך שמישהו אחר ייעשה זאת בעצמו.
במקרה כזה, ממנים מישהו אחר שייעשה זאת במקומו. אותו אדם שאינו יכול לדאוג לעצמו נקרא חסוי, והאדם שדואג לו נקרא אפוטרופוס. האפוטרופוס צריך לדאוג לענייניו של החסוי בצורה הטובה ביותר, ולעיתים הוא חייב לדווח על פעילויותיו לבית המשפט.
מיהו חסוי?
כפי שאמרנו הורים שמגדלים את ילדיהם הם האפוטרופוסים, הנפוצים ביותר. לצורך “אפוטרופוסות” מסוג זה אין שום צורך באישור, למעט מקרים חריגים.
ישנם ילדים שהוריהם אינם דואגים להם: הורים שנפטרו (לדוגמא בתאונה או פיגוע בו נהרגו שני ההורים) או במקרה שאחד ההורים נפטר והשני איננו מתפקד או שהוא בכלא. ילדים כאלו מקבלים אפוטרופוס במינוי מבית המשפט.
מעבר לילדים, גם מבוגרים מקבלים לפעמים אפוטרופוס. על פי החוק מינוי אפוטרופוס לאדם מבוגר חייב להיעשות רק לאחר שהובהר מעל לכל ספק שהחסוי, אינו מסוגל בשום אופן לדאוג לעצמו.
הסיבה לכך שלא ממהרים למנות אפוטרופוס נוגעת לזכויות האדם, והרצון של המדינה לדאוג לכך שלכל אדם תהיה את החרות לפעול כפי רצונו, אלא אם כן הובהר מעל לכל ספק שאינו יכול לעשות זאת.
מיהם אותם אנשים? אנשים הסובלים ממחלות שונות – גופניות או נפשיות שאינן מאפשרות להם לנהל את ענייניהם בעצמם. לדוגמא – קשישים הסובלים מאלצהיימר ואינם מסוגלים לטפל בענייני החיים השוטפים גם אם מצב בריאותם טוב יחסית – ממנים להם אפוטרופוס.
כמו כן אנשים הלוקים בשכלם (פיגור) נחשבים כ”פסולי דין” וגם להם ממנה בית המשפט אפוטרופוס.
מי יכול לשמש כאפוטרופוס?
לפי החוק אפוטרופוס יכול להיות אדם יחיד, תאגיד (כמו עמותה או קרן לטיפול בחסויים) או האפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל. פעמים רבות האפוטרופוס הוא קרוב משפחה של החסוי והא הדואג לו ולכל ענייניו. מצב זה הוא הטוב ביותר בדרך כלל, אך לא תמיד הוא אפשרי. לעיתים יש סכסוכים בין בני משפחה על מהות הטיפול בהורה מבוגר או מריבות בין קרובי ילדים יתומים שאינם מגיעים להסכמה בידי מי יגודלו.
במקרה כזה בית המשפט מתערב בעניין ומבקש מפקיד הסעד תסקיר והמלצות – למי כדאי להעביר את האחריות. במידה והוכרע להעביר את המינוי לאדם חיצוני, בית המשפט צריך לחפש אדם שיהווה אפוטרופוס אחראי על החסוי.
האפוטרופוס שייבחר – ייבחר לעניין אחד בלבד – לדאוג עד כמה שאפשר לשלומו ולטובתו של החסוי שברשותו. כאמור, במקרה של סכסוכים בין קרובי משפחה, פעמים רבות בית הדין בוחר עורך דין שיהווה אפוטרופוס חיצוני ולא תלוי לטובת החסוי.
כיצד ממנים אפוטרופוס?
ראשית, כדאי להבהיר שתנאי ראשון למינוי האפוטרופוס הוא הסכמתו של אותו אדם להיות אפוטרופוס לטובת החסוי. מינוי האפוטרופוס נתון בידי בית המשפט, ולכן כל התהליך קשור בהחלטות שופטים ובאישורים המוגשים לבתי המשפט במדינה. המדינה מתערבת בעניין כדי לשלול אפשרות שבה יתמנו אפוטרופוסים פרטיים ללא צורך ובכל עלולים להיפגע דווקא אנשים חלשים גם כך כמו קשישים או נפגעי נפש.
אם כן לאחר הגשת הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה בעיר המגורים של החסוי, יבקש בית המשפט להתרשם מאישיותו של החסוי, וישוחח איתו, ויבדוק באופן ישיר האם אכן זקוק אותו אדם לאפוטרופוס או שבעלי עניין ניסו למנות לו אפוטרופוס בעל כורחו.
לאחר שהוברר מעל לכל ספק שאכן האדם זקוק לאפוטרופוס ונמצא מי שישמש כאפוטרופוס, הוא מקבל הסמכה מלאה מבית הדין לדאוג לחסוי.
מה חובתו של האפוטרופוס כלפי החסוי?
החובה הראשונה והבסיסית ביותר היא לדאוג עד כמה שאפשר לשלומו ורווחתו של החסוי. החוק קובע כי האפוטרופוס אמור לדאוג לחסוי “כדרך שאדם סביר ומסור היה נוהג בענייניו”.
במקרים מסוימים בית המשפט ממנה אפוטרופוס רק לצרכים ספציפיים. לדוגמא: קשיש שאינו מסוגל לדאוג לעצמו ויש לו נכסים רבים – ייתכן שהאפוטרופוס על ענייני גופו – בריאות, ניתוחים, מחייה יומיומית – יוטל על קרובי המשפחה, בעוד ניהול הנכסים יורחק מן המחלוקת ויתמנה להם אפוטרופוס חיצוני.
בכל מקרה האפוטרופוס מנהל לחסוי חשבון בנק שממנו הוא ממן את צרכיו של החסוי. במקרה שיש עודף כסף בחשבון (פלוס בעו”ש) מחוייב האפוטרופוס להשקיע את הכסף לטובת עתידו של החסוי.
וכשממנים אפוטרופוס – מה עוד צריך לדעת?
אם האפוטרופוס איננו קרוב משפחה אלא אדם חיצוני, בית המשפט ייקבע לו משכורת שתשולם מכספי החסוי על מנת לדאוג שאכן ייעשה את מלאכתו נאמנה. האפוטרופוס לא אמור להוציא מכיסו בכדי לממן את חייו ופעולותיו של החסוי. כל ענייני החסוי משולמים מחשבון הבנק של החסוי, עליו ממונה האפוטרופוס.
כשאי לדעת, שהאפוטרופוס הוא מוגבל יחסית באפשרויות ה”משחק” וכאשר הוא מעוניין לבצע פעילויות יוצאות דופן עבור הקשיש הוא זקוק לאישור בית המשפט – לדוגמא: מכירת דירה של חסוי לא יכולה להתבצע ללא אישור של בית המשפט.
[…] ולרכושם ושפעולותיו שהוא עושה בשמם תחייבנה אותם: הוא אפוטרופוס guardian […]
איך יכולים בני משפחה לוודא שהאפוטרופוס אינו מושך “הוצאות”שלא לצורך מחשבון הבנק של החסוי.
אחותי השתלטה על החשבון של אמא והיא מכלכלת את אמא וגם דואגת לעצמה תמיד אחותי היתה מיופת כוח בחשבון ולאחר מות אבי היא לקחה את אמי וניכנסה לבעלת חשבון המצב נימשך כ5 שנים עד שגילנו שהיא גונבת כספים וניגשנו לתביעה נגדה ובשאחותי ראתה שהגשנו תביעה לקחה בשיא חוצפתה את אמי ושינתה את הצואה 5 ימים לפני הדיון בבית המשפט
שאלתי היא
1האם היא יכולה להיות אפוטרפוס יחידה על אמי וכשיש 4 מתנגדים ואחותי זו ויתרה על להיות אפוטרפוס על אחותי שנימצאת במוסד
2 האם אמי יכולה לשנות צואה שבצואה שהיתה בזמן אבי חולקה שווה בשווה בן כול האחים
אשמח לקבל תשובות