השכנים רוצים להתקין מעלית, אך אתם לא זקוקים לה, כי אתם גרים בקומת הכניסה. האם תוכלו להתנגד? האם תחויבו התשלום כלשהו? ואולי במקרה שלכם, אתם סובלים מהשימוש שהשכנים שלכם עושים בחדר המדרגות המשותף ובחלקים אחרים מהרכוש המשותף?
אם אתם גרים בבית משותף, קרוב לוודאי כי נקלעתם לסכסוך עם שכן, או כי שכן אחר נקלע לסכסוך הקשור לחיים בבית משותף.
לפעמים ניתן לפתור את הסכסוך בדרכי נועם, אך לעיתים יש לשכור עורך דין מקרקעין, להגיש תביעה לבית המשפט או לפנות למפקח על הבתים המשותפים.
הרכוש המשותף שצמוד לדירות בבית משותף (הכוונה לחדר המדרגות, המקלט, הכניסה וכד’) שייך לכל בעלי הדירות בבניין.
החלק היחסי של כל דייר ברכוש המשותף נקבע בתקנון הבית המשותף, אך אם הוא לא נקבע, יש לדעת, כי החלק היחסי יהיה כיחס שבין שטח הדירה לשטח כל הדירות בבניין.
אם שטח מסוים מהרכוש המשותף הוצמד, אזי הוא יחשב כחלק מהדירה אליה הוצמד לצורך החישוב.
חשוב לציין, כי יש חשיבות רבה לשיעור החלקים ברכוש המשותף שצמודים לכל דירה ודירה.
זאת, משום האפשרות של עריכת התקנון ושינוי ההוראות שלו וכן בשל השתתפות בהוצאות ההחזקה והניהול של הרכוש המשותף, כמו גם ביחס לזכויות הבנייה וביטול רישום הבית המשותף.
קיראו בהרחבה על חוק התכנון והבניה
בכתבה זו נתייחס לכמה סוגיות “בוערות”, שיכולות לגרום למחלוקות בבית משותף:
התקנת מעלית והעלויות שלה – אם אתם גרים בבית שאין בו מעלית, ורוב של שני שלישים מבעלי הדירות בבניין החליט באסיפה הכללית להתקין מעלית, האם ההחלטה תחייב אתכם? האם תצטרכו לשלם וכמה?
על-פי חוק המקרקעין, על בעלי הדירות שהחליטו על התקנת המעלית לשאת בהוצאות ההתקנה שלה. אבל, הם יכולים להסכים כי רק חלק מהם ישאו בהוצאות ההתקנה.
הסכמה כזו יכולה לבוא לידי ביטוי ע”י כך שיקבע, כי בעלי הדירות בקומות הגבוהות ישלמו יותר מאשר בעלי הדירות בקומות הנמוכות, שכן להם המעלית מסייעת יותר- גם מבחינה פרקטית יומיומית וגם מהבחינה הכלכלית (העלאת ערך הדירה).
דיירי קומת קרקע לא יצטרכו לשאת בהוצאות התקנת המעלית, גם אם הם קיבלו ביחד עם דיירים אחרים את ההחלטה להתקין אותה.
באשר להוצאות אחזקת המעלית לאחר ההתקנה, כאן כבר פני הדברים שונים: על כל בעלי הדירות להשתתף בהוצאות האחזקה, אך גם כאן התשלום אינו אחיד – בעלי הדירות ישלמו בהתאם ליחס שבין שטח רצפת כל דירה לבין שטח הרצפה של כל הדירות שהבעלים שלהן נושאים בתשלומים.
חניה – סכסוכים על מקומות חנייה הפכו לנפוצים מאוד בימינו, גם ברחובות העיר, אך גם בתוך הבניין עצמו. חנייה יכולה להיות מוצמדת לדירה מסוימת. במקרה כזה, היא הופכת להיות רכושו הפרטי של בעל הדירה ולא נחשבת עוד לרכוש משותף.
באסיפה הכללית, הדיירים יכולים לקבוע כי חלק מסוים מהרכוש ישמש לחנייה. במקרה כזה, החנייה תהיה משותפת לדיירים, ולא תהיה לדייר כלשהו חזקה בלעדית באותו אזור.
חשוב להדגיש, כי דייר שמחנה את מכוניתו בשטח שנכלל ברכוש המשותף, לא קונה לעצמו זכות מיוחדת לחנות באותו מקום. זכותו כוללת את האפשרות לעשות שימוש רגיל וסביר ברכוש המשותף.
התקנת מעלון לנכים – אם בעל דירה בבניין משותף הוא נכה, או שבן משפחתו שגר איתו הוא נכה, יש לו זכות להתקין מעליון לנכים בחדר המדרגות (שהוא חלק מהרכוש המשותף).
זאת, אם ישנה הסכמה של רוב בעלי הדירות ואם מדובר בהתקנה בחדר המדרגות בלבד, וע”פ היתר בהתאם לחוק התכנון והבנייה ואישור ממהנדס הועדה המקומית לתו”ב, כי התקנת המעליון לא מפריעה לבעלי יתר הדירות לעשות שימוש סביר בחדר המדרגות.
התקנת המעלון צריכה להיעשות בדרך שתצמצם את הפגיעה בשאר הדיירים ובחוזת הבניין במידת האפשר.
באשר להוצאות – בעל הדירה שביקשה להתקין את המעליון ישלם לבדו את הוצאות ההתקנה והאחזקה (בניגוד למעלית כמתואר לעיל).
שאלות? בעיות עם השכנים? בואו להתייעץ עם עורכי דין מובילים במסגרת פורום מקרקעין.
בואו לקרוא טיפים לפני קניית דירה ובעת הצורך ניתן להתייעץ עם עורך דין נדל”ן
עוד מידע על זכויות נכי צה”ל